Вербић: Смањити број часова

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је данас да је у плану доношење Правилника о врстама стручне спреме како би се омогућило да наставници предају више од једног предмета, уреди област ваннаставних активности у школама и број часова усклади са законом.

Уколико буде донет до марта, Правилник би могао да почне да се примењује већ од идуће школске године, рекао је министар.

„Са синдикатом смо причали о овим темама, о томе како би било добро да се донесе нови правилник о врстама стручне спреме која би омогућили да наставници предају више од једног предмета како би на тај начин могли да решимо бар делимично велики проблем разуђености наших школа, а такође смо разговарали и како искористити постојеће садржаје које имамо у оквиру часова да би се направиле ваннаставне активности и мислим да смо се разумели на ту тему“, рекао је Вербић новинарима.

Више садржаја у ваннаставним активностима

Он је казао да је циљ да 40-очасовна радна недеља буде боље попуњена и има више вананставних активности, као и да се смањи број часова јер се он мора ускладити са законом.

веронаука скола дјаци уценици

veronauka.sabornost.org

Вербић је подсетио да у школама у Србији има више часова него што то закон дозвољава, а на питање шта ће бити са наставницима изборних предмета, Вербић је казао да је циљ да има више ваннаставних активности.

„Ако је нама циљ да имамо више ваннаставних активности онда је битно да имамо људе који ће то да изводе. Није битно да ли ћемо то звати изборним предметом или некако другачије. Нама су потребни људи који ће оплеменити школу тако што ће имати више садржаја у ваннаставним активностима“, рекао је Вербић новинарима након посете Научном камиону Центра за промоцију науке који је постављен на платоу испред Скупштине града Београда.

Ако до марта будемо имали правилник онда ће то бити спремно за наредну школску годину, рекао је Вербић.

Упитан о конкурсима за пројекте, он је рекао да је услов за конкурс доношење закона о научно истраживачкој делатности и усвајање Стратегије научног и технолошког развоја Србије.

Вербић је казао да ће велики корак што се тиче финансирања науке бити решен усвајањем Закона о научно-истраживачкој делатности, што се очекује идуће недеље.

Након усвајања стратегије важно је размотрити како најпаметније утрошити новац обезбеђен за науку који је буџетом за 2016. годину ипак већи него што је било предвиђено у овој години, навео је он.

„Мислим да ћемо овог пута бити у стању да подигнемо средства намењена директно за материјалне трошкове што сматрамо да је највећи проблем наше науке, односно то што нема новца за лабораторијску опрему, репроматеријал и учешће на конференцијама. Мислим да ћемо овог пута имати начина и средстава да то повећамо“, казао је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Двери против смањења броја часова веронауке

Покрет Двери успротивио се данас смањењу броја часова из веронауке, уз оцену да је у европским земљама верска настава препозната као један од начина стварања толерантног друштва, кроз упознавање са својом и поштовање других религија.

Двери у саопштењу наводе да је улога верске наставе, као ни једног другог предмета, у васпитном делу образовно-васпитног система, и да је она враћена у школе са циљем очувања верске и културне баштине и традиције, развоја идентитета и неговања верске равноправности.

У европским земљама, како се додаје, верска настава је препозната као један од начина стварања толерантног друштва, и омогућава да се припадници различитих вероисповести боље упознају, разумеју и уважавају.

Министар просвете Срђан Вербић рекао је раније Танјугу да сматра да је увођењем изборних предмета попут веронауке и грађанског васпитања уведена сегрегација у школама, да се њима ђаци раздвајају, иако је, како каже, циљ да се у школама боримо против дискриминације.

Београдски медији су пренели да је Вербић на конститутивној седници Националног просветног савета рекао да се мора преиспитати идеја изборних предмета, посебно обавезних изборних – грађанског васпитања и веронауке.

РТВ/Танјуг