Лазански: Прође четвртак а ништа од Трећег светског рата

Протеклих дана појавио се текст који је изазвао лавину коментара на интернету али и у јавности, а који се базирао на измишљеним изјавама нашег војног аналитичара Мирослава Лазанског о наводном започињању Трећег светског рата.

miroslav-lazanski-mc.rs_

О овој медијској злоупотреби рекао је:

– Сва моја комуникација са читаоцима иде преко коментара у листу Политика, кад ја одговарам на своје текстове. Само то. Ово што се појавило ме јако изненадило, јер ја никоме нисам давао изјаве у вези са Трећим светским ратом, нити да пишем књигу, а још мање да ту књигу треба да пошаљем светским лидерима. Али ето, глупост се појави, то сви пренесу и онда се дешава да ме зову колеге и питају „Eво прође четвртак, није било рата“ – каже Лазански.

Он даље наводи да су злоупотребе бројне па да чак неко на Фејсбуку у његово име води профил, одговара и даје коментаре:

– На Фејсбуку имам чак три лажна профила, па чак и моју фотографију користе и сто пута сам поновио да се не бавим писанијама по друштвеним мрежама, али ето аутор профила се чак и поздрави са читаоцима у моје име када иде на годишњи одмор – па то је невероватно!

На констатацију да читаоци очекују брзу информацију и да у тој трци медији погреше Лазански инсистира да је ипак најбитније позвати личност која се цитира и питати да ли је нешто изјавила:

– Живимо у време информативног глобалног села где све иде муњевитом брзином, где сви живе у трци за рајтинзима, читаношћу, и чим се нешто појави на сајту, сви брже боље журе да то пренесу. Ја нисам присталица такве врсте сензационализма.

Но иако су јавне личности врло често недоступне ипак за новинаре има савет:

– Проценити да ли то има везе са реалношћу. Из самог садржаја текста се видело да је у питању небулоза – да ћу ја својом књигом спречити Трећи светски рат, ма дајте молим вас! Мене само занима друга ствар – да ли то неко намерно ради, да би на тај начин извргнуо руглу мене као новинара. То је чисто неспретно рушење новинарског кредибилитета – закључује Лазански.

А како је изгледала ова лажна вест која је прозујала друштвеним мрежама у Србији, можете видети овде.

srbijadanas.com