Хекла да преживи а онда је комунална полиција пошаље у затвор!

rajna-milivojevic-rucni-rad-foto-stefan-jokic-1450911672-810511
Анђа Зечевић (67), која живи од 17.000 динара пензије, мораће иза решетака јер није платила казну од 5.000 динара коју су јој комуналци написали зато што је на улици продавала ручне радове

БЕОГРАД – Нисам ја овде дошла из беса! Дошла сам да продајем хеклане ствари зато што од своје пензије не могу да купим ни лекове ни чоколаду унуцима, а комуналци ме због тога шаљу у затвор!

Овако за Kурир почиње своју причу Анђа Зечевић (67), којој је стигло решење о одласку у затвор јер није платила 5.000 динара казне коју јој је комунална полиција Београда написала зато што своје ручне радове продаје на тротоару на самом крају Kнез Михаилове улице. Ова казна чини скоро трећину бака Анђине пензије.

Хекла да преживи

– Радила сам 30 година у ГСП, а данас примам пензију од 17.000 динара. Држави никад ништа нисам остала дужна. Од пензије увек прво платим све рачуне, а за храну и живот колико остане. Немам новца да помогнем својој деци и унуцима, немам чак ни за лекове које морам да пијем. Зато хеклам столњаке, капе, рукавице и продајем их у Kнез Михаиловој да преживим. Је л‘ то кривично дело – огорчено пита бака Анђа.

Поред казне коју су јој написали, комунални полицајци запленили су јој око 100 хекланих ствари, а сваку од њих је, каже, радила најмање два дана.
– Било је и финих комуналаца. Један је, кад је видео да се кријем испод кола, рекао: „Немој, мајко, стара си, нећемо ти ништа“. Али џаба кад су дошли ови бахати и без милости ми све узели. Један ми је рекао: „Шта штрикаш овде ко да си код оваца.“ А ја му кажем: „Немој тако, сине, не радим ово из беса, већ да помогнем деци.“ Ал‘ не вреди – прича бака док забринуто одмахује рукама.

Kад је питала комуналце где сме да оде и да продаје своје ствари, они су јој одговорили да закупи тезгу за 120.000 динара.

Град без одговора

– Одакле мени 120.000 динара? Тражила сам да ми дају нешто јефтиније, нешто што могу да платим, а они ми се смеју. Ево, нека ме изместе где год им је воља и пристаћу, само да могу да радим. Осим тога, ручни радови не руже град, туристи их увек сликају и пазаре и мислим да Београд може да нас похвали, уместо што нас шаље у затвор – закључује бака Анђа.

Градоначелник није одговорио на питања која смо му овим поводом послали, баш као ни градска управа.

У комуналној полицији одговарају да поступају у складу са Одлуком о комуналном реду, према којој је забрањено продавати робу на улици, тргу или другој јавној површини.
– Припадници комуналне полиције понашају се и раде у складу са законом и прописима које спроводи Град Београд, с тим да ако постоји сумња у неправилност рада комуналних полицајаца, сваки суграђанин може да пријави проблем телефоном, мејлом или доласком у зграду у Макензијевој 31 – кажу у комуналној полицији, напомињући да је Анђа Зечевић у 2015. три пута затечена у „нелегалној продаји на улици“.
anda-zecevic-rucni-radovi-foto-stefan-jokic-1450911677-810509
Kомуналци побегли
ТУТАЊ KАД СУ ВИДЕЛИ РЕПОРТЕРЕ KУРИРА

Два комунална полицајца наишла су баш у тренутку кад су репортери Kурира разговарали с бакама које продају хеклане ствари у Kнез Михаиловој. Баке су у паници одмах покупиле све што су могле и потрчале да се сакрију испод аутомобила паркираних у близини. Ипак, чим су видели фото-апарат и схватили да су ту новинари, комунални полицајци су се окренули и отишли на другу страну.

Муке примила више од 100 казни
ОПРОСТИЛИ СУ МИ ЈЕР ИМАМ ТУМОР

Анђина пријатељица Рајна Миливојевић (61) примила је више од 100 казни од комуналне полиције, али јој је судија укинула служење затворске казне чим је видела да је тешко болесна и да живи од социјалне помоћи.
– Пензију још нисам дочекала и живим од социјалне помоћи. Хеклам ствари и продајем их у Kнез Михаиловој јер морам да платим лекове. Имам тумор на кичменом стубу и епилепсију – каже Рајна.

Kурир