Данас: Николићу цео мандат, избори у априлу?

Према речима саговорника Данаса, Александар Вучић не планира да иницира избор новог шефа државе, односно да покуша да направи такав договор са председником Србије Томиславом Николићем.

Када је реч о одржавању ванредних републичких избора, заједно са локалним и покрајинским, они су, како тврде саговорници Данаса, извесни.

Након ванредних републичких избора, следи промена Устава Србије, која би могла да буде у смислу преиначења одредби у вези са избором председника државе непосредно на биралиштима – у систем који одређује избор шефа државе у парламенту.

“Наизвеснији месец да одржање локалних, покрајинских и ванредних парламентарних избора је април. Спекулације о могућим председничким изборима и отоме ко би били кандидати на њима, подгрејане су услед могућности преиспитивања коалиције напредњака и социјалиста. Штампа спекулише о могућности да, у случају да буду расписани и председнички избори, СНС и СПС изађу са заједничком листом кандидата, али да би услов био да Дачић подржи Николићеву кандидатуру за председника”, пише Данас.

У случају општих избора на свим нивоима фокус кампање би био на председничком кандидату, што, према проценама на делу опозиционе сцене, не одговара премијеру Вучићу.

“Занимљиво је да су готово истовремено кад и те спекулације, објављени налази истраживања јавног мњења, према којима лична Вучићева популарност премашује и висок рејтинг СНС, односно да је он прихватљив и бирачима који не би гласали за напредњаке”, додаје Данас.

У кабинету премијера Србије Данасу је речено да председник Владе не зна о чему потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић жели да разговарају и направе договор, односно тврде да се лидер СНС и СПС још нису срели. Такође, неизвесно је када ће тај разговор уследити, јер још није договорен, иако је премијер рекао да ће са Дачићем разговарати ове седмице.

Данас