Хашим Тачи пореклом Србин, а тајно прешао у католичанство

taci-pop_13_f

Приштински медији поново доносе причу о томе да је Хашим Тачи, својевремено, у пијанству, певао песму “Kо то каже, ко то лаже, Србија је мала”.

Тако је још једном постала актуелна прича да је вођа ОВK Србин. Приштински лист „Бота сот“ под насловом “Чији је херој Хашим Тачи”, пита шта би се догодило да је то, не дај Боже, учинио, на пример, неко од лидера Демократске странке Kосова, чији је лидер Иса Мустафа, а оснивач Ибрахим Ругова.

Лист подсећа да је причу о Тачијевом певању српске песме на једној српској телевизији, испричала бивша посланица у „косовском парламенту“, др Рада Трајковић.

Многи у његовом крају, Дреници, знају и памте да је прадеда Хашима Тачија био Србин, православни свештеник. О томе постоји и запис митровачког хоџе, Турчина Мула-Ибрахима, из 1912. године, у коме се говори да је у Србици у ислам прешао поп Радослав Даниловић и све своје превео у мухамеданство. Радослав је постао Јусуф, а он је предак Хашима Тачија. Овај докуменат, у оригиналном рукопису, данас постоји у историјском архиву Турске у Анкари.

Хашим Тачи је поновио конвертитство свог претка, али овај пут у другом правцу. Следећи пример Ибрахима Ругове, и он је тајно постао католик. Да ли је то био политички акт са циљем да се добије подршка утицајне католичке цркве или је реч о жељи да се дистанцира од екстремних исламиста међу Албанцима, није јасно. Очигледно је да главни мотив није то што његову савест мучи српско, православно порекло, јер би онда прешао у православље.

Зицер