ЗБОГОМ ДОЛАРИ: Одбројани дани америчкој валути

Dollar-1324534564

Иран је све ближе реализацији идеје се отараси долара као средства плаћања, сматра независни истраживач Тимоти Александар Гузман и додаје да је Вашингтон очигледно сам себи дао „аутогол“ наметањем санкција Москви и Техерану.

Амерички долар, тачније његова доминација, доведена је у опасност: све више држава широм света покушава да замени америчку валуту, тврди независни истраживач и писац Тимоти Александар Гусман, указујући на низ руско-иранских споразума који имају за циљ да се престане са склапањем заједничких аранжмана у пословима са иностранством у америчким доларима.

„Прошлог марта, Иран и Русија потписали су споразум о стварању заједничког регулационог тела које би ’надгледало међубанкарске финансијске трансакције између две земље‘. Позитиван резултат споразума требало би да буде да се у будућности избегну било какве санкције Вашингтона и његових блиских савезника који користе финансијско ’оружје‘ против својих противника“, пише Гузман у чланку за портал „Сајлент кроу њуз“.

Није тајна да амерички лидери користе долар као оружје у економском рату против земаља које не желе да се клањају вашингтонској политичкој елити. Тако је америчка политика заснована на сили натерала многе светске нације, нарочито произвођаче нафте, да траже замену за долар.

И Садам Хусеин и Муамер Гадафи су се отворено изјаснили за замену долара евром и „јединственом афричком валутом“ подржану златом, односно, трансакцијама нафтом и спољном трговином. Резултат тога било је свргавање и убиство обојице.

„Ирак, Венецуела и Либија су покушали да одбаце долар у трговини нафтом, али су наишли на отпор Вашингтона“, наглашава Гузман.

Тренутно је на Блиском истоку Техеран предводник у реализацији идеје одбацивања долара и његове замене другим валутама.

„Промена режима у Ирану им је дугорочни циљ, али с обзиром на утицај Русије и Кине, то је мало вероватно. Русија и Кина су главне препреке ратним планерима Пентагона. САД се још надају да Даеш (Исламска држава) може да направи више хаоса у региону, укључујући и Иран, али тешко да је то могуће“, објашњава Гузман и закључује да је, као што се могло и предвидети, Вашингтон сада у паници.

Осим Ирана и Русије, Кина замењује долар као валуту у трговини са Русијом и другим земљама, и истовремено јача позицију јуана као алтернативне резервне валуте.

Што више земаља форсира такозвану дедоларизацију, америчком долару пада вредност.

Дедоларизација је очигледна реакција против америчке „дугогодишње политике угњетавања својих геополитичких ривала. У ствари, Вашингтон је себи пуцао у ногу наметањем трговинских ограничења Русији и Ирану. Насилнике нико не воли“, закључује Гузман.

Спутњик