Америка хтела да баци атомску бомбу близу Беча

bomba_620x0

Бечки дневник Кронен цајтунг пише да су Сједињене Америчке Државе планирале да, у случају сукоба Истока и Запада, баце атомску бомбу на само 66 километара од Беча.

Позивајући се на документ из америчког архива, према којем је требало 77 нуклеарних бомби да детонира у близини граница Аустрије, лист пише да су САД у током 50-тих година прошлог века планирале да баце нуклеарну бомбу и на место Хегјешхалом у Мађарској, на граници са Аустријом.

На источни Берлин било је планирано да се баци 91 хидрогену бому са снагом од 630 бомби каква је бачена на Хирошиму, док би Изнад Будимпеште било бачено 120, изнад Варшаве 15, а изнад Москве 149 бомби.

Ради се о плановима „Стратешке ваздушне команде“ из 1956.године за случај рата Истока и Запада са циљем да се у најкраће време СССР и њени савезници униште.

Међу метама напада налазе се и Букурешт, Пекинг и метрополе у Северној Кореји.

Аустрија, а и Беч би били угрожени таквом једном акцијом, јер су америчке снаге намеравале да униште свих 1.100 база источног блока користећи нуклеарне бомбе, које би биле бачене на мешто Хегјешхалом, само седам километара од границе са Аустријом и 66,3 километара од Беча, пише лист.

Исто тако мете су биле мађарско место Чорна на 94 километара од Беча, чешко Брно на 110 километара од главног града Аустрије, као и Праг.

Према писању бечког дневника, овакви напади побили би више десетина хиљада становника Аустрије.

Напад бомбом на Хегјешхалом погодио би аустријске општине Нојзидел, Парндорф, Фрауенкирхен, Гелс, а зрачења би стигла и до Беча.

Танјуг