Вучић: Не би требало да буде избора у 2016; Нема лаких решења за КиМ

Србија тражи партнера за куповину Луке Бар, рекао је вечерас премијер Александар Вучић и додао да је и зато толико битно радити на свим путним и железничким правцима, а посебно према Црној Гори

Tan2015-10-12_13022828_2_620x0

Србија тражи партнера за куповину Луке Бар, рекао је вечерас премијер Александар Вучић и додао да је и зато толико битно радити на свим путним и железничким правцима, а посебно према Црној Гори.

 

„Мислим да можемо да купимо и Луку Бар и томе сам разговарао и са премијером Кине Ли Кећјанг, јер ми не желимо никакву врсту непријатељског преузимања. Желимо да то радимо по тржишним условима, желимо да будемо власници Луке Бар и мислим да политичких проблема неће бити, а ако нађемо партнера нети ни финансијских“, рекао је премијер гостујући на Првој телевизији.

Вучић је рекао да је Србији Лука Бар потребна из неколико разлога, али пре свега због извоза српских производа у иностранство.

Он је рекао да Србија треба да се реиндустријализује и да је лука потребна уколико држава хоће да извози бакар, финалне пољопривредне производе и друго.

Премијер је рекао да Србија има најјефтинији желенички превоз, којим би роба могла да се превози до луке.

„То је важно за нашу индустрију“, рекао је Вучић и подвукао да без добрих путева нема инвестиција.

Упитан по чему ће памтити 2015, премијер је кратко рекао:“По раду“.

Била је то, по његовим речима, година напорног рада у многим областима, година добрих резултата, мада недовољних да би народ био срећан.

„Али, као што Андрић каже, унутарње задовољство је значајније од признања и награда“, истакао је председник владе, правеланс године која је на измаку.

Он је, у том контексту, истакао да Срби заборављају у каквој смо земљи живели.

„Задовољан сам радом, напорним радом, и то је оно што ћу да памтим када је реч о овој години“, приметио је премијер.

Према његовим речима, велика је ствар завршетак радова на рехабилитацији и изградњи инфраструктуре у земљи, јер је то оно сто је важно за инвеститоре.

Он је поновио план да за непуне три године, до априла 2017, буде изграђено висе путева него у периоду од 1968. до 2014.

„То је случај и са железницом, завршићемо Коридор 10, кроз Грделичку и Сићевачку клисуру, и Коридор 11, од Ццачка до Прељине, и то су за нас веома важне ствари“, рекао је премијер.

Вучић је рекао и да ће Коридор 10 и Коридор 11 бити завршени до марта или априла 2017. године, али да ће поједине деонице бити отворене и раније.

Он је подсетио на куповину готово 11 одсто електропреносног система Црне Горе, те приметио да се, економски, полако сиримо у региону.

НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ ОПШТИХ ИЗБОРА 2016.

Вучић jе изjавио да у 2016. години не би требало да буде парламентарних избора. „Не би требало да буде републичких избора, не видим разлога за то, али то никад не можете да искључите“, рекао jе Вучић, упитан да ли ће бити парламентарних избора следеће године. Oн jе рекао да републичких избора не би требало да буде, осим уколико не дође до драстичне промене и народ постане „нарочито незадовољан“. Mеђутим, како каже, наjновиjи резултети узастопног истраживања jавног мњења, коjе jе синоћ добио, показуjу да промена нема. Oн jе додао да ће локални и покраjински избори бити одржани у априлу или маjу идуће године.

У 2015. СМО ПОСТАВИЛИ ТЕМЕЉЕ

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је 2015. година у којој су постављени темељи за напредак Србије.

Упитан по чему ће памтити 2015, премијер је у интервјуу Првој телевизији кратко рекао:“По раду“.

Била је то, по његовим речима, година напорног рада у многим областима, година добрих резултата, мада недовољних да би народ био срећан.

„Али, као што Андрић каже, унутарње задовољство је значајније од признања и награда“, истакао је председник владе, правеланс године која је на измаку.

Он је, у том контексту, истакао да Срби заборављају у каквој смо земљи живели.

„Задовољан сам радом, напорним радом, и то је оно што ћу да памтим када је реч о овој години“, рекао је председник српске владе.

10 ПРЕДУЗЕЋА У РЕСТРУКТУИРАЊУ ОСТАЈЕ ПРОБЛЕМ, ПОСЕБНО РТБ БОР

Премијер Александар Вучић рекао је да је за седам од укупно 17 предузећа у реструктурирању нађено решење, а да „ћемо са још десет предузећа наставити да се мучимо“.

Највећи проблем је РТБ Бор, рекао је Вучић за Прву тв, додајући да влада тражи стратешког партнера, али да нико сад не може да помогне, јер се свуда у свету, због ниске цене бакра, затварају рудници.

Вучић је рекао да РТБ Бор већ четири месеца није платио струју, али да влада не може да затвори то предузеће, јер ће велики број радника остати на улици.

„Не можемо да избацимо раднике Бора на улицу, да угасимо источну Србију, да нам нико не живи тамо“, упитао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће од заменика премијера Русије Дмитри Рогозина у јануару, приликом његове посете Србији, тражити да руска армија купи гас маске српског Трајала.

НЕЗАДОВОЉАН ТЕМПОМ РЕФОРМИ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да није задовољан темпом реформи јавне администрације.

„Лоше је што смо каснили у реформи јавне администрације. Нисам задовољан темпом којим то иде. Нисам задовољан брзином реформи…“, рекао је премијер.

„Треба и да решимо приватизације великих стратешких предузећа. То нам остаје као велики и тежак задатак у следећој години“, рекао је премијер резимирајући шта је ове године добро урађено, али циме лично није задовољан.

Додао је и да није задовољан наплатом пореза, иако пореска управа добро ради.

Добро ради, каже и тренутна директорка али и њени претходници такође.

Истиче и да од пореза новац иде за изградњу путева, обнову школа и болница, те да то грађани треба да имају у виду.

Он је истакао да је добро што су смањени дефицит и незапосленост, и то што су отворена поглавља.

СРБИJУ МАЛО КО МОЖЕ ДА ЗАУСТАВИ, БРЗО СЕ ПРИБЛИЗАВАМО EУ

Вучић jе поручио да Србиjу мало ко може да заустави и да ће се у наредним годинама све брже приближавати развиjеним земљама EУ, те грађанима пожелео да у 2016. буду марљиви. „Немам неке жеље, уздам се у наш рад, енергиjу. Желим гарађанима да буду марљиви, да раде и да веруjу у себе и у своjу земљу, државу, да се боримо за своjу Србиjу, а Србиjа са овако динамисчним растом у неколико наредних година, рачунаjући и ову у коjоj смо направили таj преокрет, мислим да Србиjу мало ко може да заустави“, рекао jе Вучић и честитао грађанима Нову годину. Великом брзином, додаjе, приближаваћемо се развиjеним земљама EУ брже „него што су то они очекивали“ Kаже и да наш напредак зависи само од насе марљивости, енергиjе и рада.

ПОМОЗИТЕ ДА ПРИВАТИЗУЈЕМО ЗВЕЗДУ, ПАРТИЗАН…

Председник Владе Србије Александар Вучић признао је вечерас да не зна како да приватизује фудбалске и кошаркашке клубове у Србији и позвао грађане да му у томе помогну.

„Из свег срца желим да се опорави ФК Партизан, ево, купите. . . , Ко год хоће нека купи, ко хоће да уложи свој новац“, рекао је премијер и додао „ја не знам како то да урадим, а они сви троше наше паре“.

Зато је потребно приватизовати Телеком, рекао је, јер странце баш брига ко ће шта да пише по новинама.

„Не кажем да су Срби мање способни, али постоје ствари где притисак нисмо у стању да издржимо“, навео је и подсетио на то о чему се све писало – да Вучић хоће да узме паре од продаје Телекома.

„Ево, ми сада морамо да реструктуирамо Телеком. Зато нам помозите, зато сам тражио и Лутрију Србије да дамо странцима“, рекао је премијер гостујући на ТВ Првој.

Упитан зашто странцима, зар Србија нема довољно менаџера, Вучић је казао“

„Имамо највише менаџера, немамо бравара и водоинсталатера…“

Проблем је, каже Вучић, да ако Телеком узму странци онда ФК и кошаркашки клуб Црвена звезда неће лако да преживе, као ни ФК Партизан. А неће, додао је, лако да преживе ни многи медији, као ни многи други.

„Када будете показали као да приватизујемо фудбалски клуб Звезду или Партизан, ја ћу да вам кажем, ‘ево, будите премијер'“, рекао је Вучић водитељу.

НЕМА ЛАКИХ РЕШЕЊА ОКО КиМ

Премијер Александар Вучић најавио је да ђу темама следеће рунде дијалога Београда и Приштине, у јануару, бити одлука косовског Уставног суда о Заједници спрских општина, коју није желео да коментарише.

„Нема лаких решења око Косова и Метохије“, рекао је премијер..

Вучић је нагласио да је Београд увек спреман да води дијалог и да постиже компромисе, али не и на то да било ко из окружења или било ко на свету помисли да може да понижава Србију.

„Никад ми није лако кад идем у Брисел“, рекао је Вучић и нагласио да ће и убудуће бити мука и проблема, али да ће Србија гледати да се зашити.

Он је истакао да у преговарачкој позицији за поглавље 35, која се тиче Косова, ипак нема оног „грозног папира“, односно амандмана које је пре скоро два месеца поднела Немачка, и који је био лош за позицију Србије на почетку преговора.

НОВИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ У JАНУАРУ

Нови министар одбране биће постављен у jануару 2016. године, наjавио jе Вучић. Oн ниjе рекао ко ће на функциjи министра обране заменити Братислава Гашића, нити тачан датум кад ће то бити урађено. Гашић ће бити смењен jер jе увредио новинарку б92.

ДОБРО JЕ ДОК СУ НЕКИ ЗАЧИН, ВОДА, САМО ДА НЕ БУДЕТЕ КАШИКА

Вучић jе рекао да Србиjу у овом тренутку може да угрози само нестабилност у региону. Kоментаришући изjаву турског премиjера Aхмета Давутоглуа да jе „Балкан укусна чорба, коjоj треба турски зачин“, он jе рекао да jе добро док су jедни зачин, вода или шаргарепа, само да се „не постане кашика“. Премиjер jе рекао да „Србиjа има само jедну ствар о коjоj треба да води рачуна, да jе не угрози, а то jе нестабилност у региону“. „Некима би одговарало да се ми понашамо неодговорно и да будемо кривци за све…Видели сте да прећуткуjем много шта што долази из региона…Насмеjао сам се када сам видео у jедном хрватском листу „Вучић прети“, а jа сам само рекао: „Mолим вас да не набављате лампе за балистичке ракете“, рекао jе Вучић. Не би требало да буде општих избора 2016.

Вучић jе изjавио да у 2016. години не би требало да буде парламентарних избора. „Не би требало да буде републичких избора, не видим разлога за то, али то никад не можете да искључите“, рекао jе Вучић, упитан да ли ће бити парламентарних избора следеће године. Oн jе рекао да републичких избора не би требало да буде, осим уколико не дође до драстичне промене и народ постане „нарочито незадовољан“. Mеђутим, како каже, наjновиjи резултети узастопног истраживања jавног мњења, коjе jе синоћ добио, показуjу да промена нема. Oн jе додао да ће локални и покраjински избори бити одржани у априлу или маjу идуће године.

ЗАРАДА JЕ У РАДУ, ПА МОГУ ДА МЕ ЗОВУ И AТИЛА И ЗЛИКОВАЦ…

Вучић jе рекао да строго контролише да ли се у фабрикама коjе се отвараjу по Србиjи запошљава договорени броj радника и због тога га, каже, називаjу погрдним именима.

„Називаjу ме погрдним именима. Зову ме од Aтиле до зликовца, разним именима, jер шаљем све да свако место провере. Jесам ли луд да им дам паре за 400 људи, некада две, некада три хиљаде, а да их они не запосле“, запитао jе премиjер.

Вучић jе наjавио да у Нови Сад ускоро стижу америчке компаниjе „Лир“ и „Делфи“, произвођачи резервних делова за аутоиндустриjу коjи ће запослити пет, а можда и шест хиљада људи.

„Tо Нови Сад ниjе видео у протеклих 30 година“, рекао jе гостуjући на TВ Првоj.

Говорећи о пољопривреди, премиjер каже да Влада Србиjе неће продавати земљу, али ће jе давати у дугорочан закуп онима коjи ће да нам даjу милион, милион и по свиња и коjи ће то да раде са грађанима Србиjе, дакле, да раде са кооперантима.

„Убудуће сви ћевапи, све то што вам се продаjе по Немачкоj или Mоскви биће означено да jе направљено у Србиjи. Имаћемо огроман раст после не знам колико година у пољопривреди“, рекао jе премиjер и испричао причу коjа говори да ништа не може да падне с неба, већ мора да се заради радом, рекавши:

„Знате, своjевремено jе, када jе почела да се прави разлика између католика и протестаната постоjала основна разлика – jедни и други су критиковали коцку као начин живота. Kатолици су то радили и обjашњавали да на коцки лако можете да зарадите све, а протестанти да лако можете да изгубите све“.

Дакле, закључио jе Вучић, рад и усавршавање jе jедини прави добитак.

„Aко наставимо да радимо, учимо и усавршавамо се не може да нас победи нико. Само то људи у Србиjи мораjу да знаjу. На кладионици нема зараде, кладионица може, али само ради забаве“, поручио jе премиjер.

НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА НЕКО БУДЕ JАЧИ ОД СРБИJЕ

Вучић jе поновио да jе Србиjа опредељена за воjну неутралност, да никоме не прети и неће да ратуjемо.

„Сувише jе Срба на небу, треба нам живот на земљи“, рекао jе Вучић и додао да би нас данас било 15 -16 милиона, да толики нису изгинули у ратовима…

Премиjер jе, међутим, приметио да Србиjа не може да допусти да буде угрожена, односно да се промени она врста равнотеже коjа постоjи у наоружању држава у окружењу.

„Jа немам право на то, jер не могу да пустим да неко у нашем окружењу буде двоструко снажњи од нас“, казао jе Вучић.

Премиjер каже да неко говори да нам jе за то потребан огроман новац и додаjе да ћемо, уколико будемо приморани на то, имати могућност да се заштитимо.

„Aли, молим све да нас не тераjу да себе штитимо“, рекао jе премиjер и додао да ћемо на томе наjвише урадити сами, али и да не можемо све сами.

„Mи не увозимо балистачке ракете, ми не увозимо додатно офанзивно оруђе коjе не постоjи код других у региону“, рекао jе и додао да Хрвати имаjу Патриjу, ми ћемо имати Лазара.

Mи, каже, не набављамо ново оруђе стратешко коjе би рушило неку другу земљу у региону.

„Суштина jе да никоме нећу да се извињавам због обавезе да своjе границе заштитимо. Све сам замолио да то не радимо, замолио за мир и стабилност, jер не знам шта то коме треба. Надам се да до тога неће доћи. Aли, никога нећу да молим за дозволу да своjу земљу имамо могућност да заштитимо, jер то jе наша, то jе моjа уставна обавеза. Сутра ће неко да ме пита како ћемо да заштитимо нашу децу“, рекао jе премиjер.

Да ли сте очекивали да нам Хрватска уведе економске санкциjе због миграната, запитао jе.

„Oткуд знам шта ће бити за три четири године…Само хоћемо да се заштитимо“, закључио jе премиjер Вучић.

OНАJ КОГА ПОДРЖИМО ИМА ШАНСЕ ДА БУДЕ ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР УН

Вучић jе рекао да ће кандидат за генералног секретара УН коjег подржи Србиjа имати добре шансе да буде и изабран и додао да одлука о томе jош ниjе донета.

Вучић jе рекао да ће кандидат коjег Србиjа подржи можда бити грађанин Србиjе, а можда и не.

„Oнаj кандидат коjег Србиjа буде подржала ће 70 одсто бити и изабан на ту функциjу. Гледаћемо да онаj кога будемо подржали буде и изабран, да бисмо имали додатни утицаj и могућности“, рекао jе Вучић.

Oн jе приметио да су неки коjи су до сад предлагали кандидате знали да њихови кандидати неће бити изабрани и да то раде због решавања унутрашњих питања.

„Mи немамо унутрашњих проблема, нећу никоме да се правдам, већ хоћемо да остваримо наjбољи утицаj за Србиjу“, рекао jе Вучић.

Танјуг