Нова година под сенком тероризма

Нову 2016. годину људи широм света дочекују под сенком страха од терористичких напада и уз појачане мере безбедности, нарочито у европским метрополама међу којима су неке из опреза отказале традиционалне пригодне манифестације.

Једна од таквих је Париз, чије су власти одлучиле да откажу спектакуларни ватромет у новогодишњој ноћи, мада ће јавни дочек на париским булеварима и Јелисејским пољима бити организован упркос ванредној ситуацији након прошломесечних терористичких напада на француску престоницу, за које је одговорност преузела Исламска држава.

брисел војник

Бета/АП (Michael Probst)

У Москви ће, такође из обазривости и безбедносних разлога, први пут бити затворен Црвени трг, традиционално место окупљања становника руске престонице и туриста поводом дочека наступајуће године.

Британски медији преносе да ће трг бити затворен због страха од тероризма, док руски медији наводе да ће се у центру Москве поред Кремља снимати новогодишњи концерт због чега ће приступ имати само одређени број људи, са пропусницама.

Страхови су појачани након што је у данашњој пуцњави у туристичком месту у руској области северног Кавказа, у покрајини Дагестан, најмање једна особа убијена, а 11 рањено, док локалне власти верују да су нападе извели „екстремисти оружане криминалне групе светећи се људима који уживају у новогодишњим прославама“.

Зебњама у новогодишњој ноћи допринеле су и овонедељне евакуације због дојаве о бомби у тржном центру недалеко од Базела.

У међувремену, белгијска полиција ухапсила је две особе у различитим деловима земље у недељу и понедељак, а обе су осумњичене да су планирале напад на Брисел током новогодишње вечери.

Истовремено, из Брисела је саопштено да се отказује традиционални новогодишњи ватромет због претњи екстремистичким нападима, а у складу са одлуком коју су градске власти донеле после консултација са владом.

И турска полиција је данас саопштила да је ухапсила два мушкарца у Анкари, под сумњом да су припадници Исламске државе и да су планирали напад за дочек Нове године у једном тржном центру у Анкари.

Појачане снаге безбедности, са 1.500 чувара реда, планиране су за сутра и у Бечу, чије власти, и поред упозорења од могућих терористичких напада, нису одустале од одржавања „Новогодишње трасе“, највећег дочека Нове године под ведрим небом, мада нису искључиле могућност отказивања.

Аустријска полиција је прошле недеље саопштила да је низ европских престоница, укључујући Беч, добио упозорења од обавештајних служби о могућим терористицким нападима уочи Нове године, а који би могли да буду изведени уз употребу ватреног оружја и експлозива.

Истовремено, међународна коалиција коју предводе САД наставља ударе на Исламску државу у Ираку и Сирији, а ни Русија не попушта у својим ваздушним операцијама против мета џихадистичке организације на сиријској територији.

С друге стране, Исламска држава је у најновијој поруци у суботу саопштила да ваздушни удари Русије, а ни акције коалиције на челу са Вашингтоном, нису успели да је ослабе.

Танјуг