Нови Сад: Чесмовача здравија од флаширане воде

vodaaaaaaa

Новосађани ће од јануара 2016. године пити најздравију и најбезбеднију воду захваљујући увођењу нове технологије пречишћавања и складиштења. Изградња фабрике воде на Сунчаном кеју у завршној је фази и пробни рад би требало да почне после Нове године. Изградња фабрике воде започета је у мају 2013. године и рок за завршетак био је мај 2015. Због папирологије и обезбеђивања појединих дозвола током градње, датум почетка рада новог погона за прераду воде одложен је за јануар 2016. године.

Цена иста, квалитет бољи. Цео пројекат финансира “Водовод и канализација” (ВИК), а новац је обезбеђен путем кредита из Европске инвестиционе банке с роком враћања од 20 година, а прва транша отплате почиње од 2016. Нова фабрика воде гради се уз подршку и на иницијативу градоначелника Милоша Вучевића, који свакодневно инсистира на томе да се радови окончају што пре.

– Чека нас прва рата средином 2016. године. Због отплате кредита нећемо тражити поскупљење воде наредне године – нагласио је директор ЈКП “Водовод и канализација” Милош Станисављевић.

Нова фабрика воде неће повећати производњу и прераду пијаће воде која сад износи 150 литара у секунди, али ће стабилизовати притисак у мрежи без обзира на утрошак пошто се уједно гради и резервоар капацитета од 10.000 кубика воде.

– Није у питању изградња обичног постројења за производњу воде. Ради се о томе да ће будућа прерада и пречишћавање новосадске воде бити рађени најсавременијом технологијом. Уводи се озонски блок и гау-филтери који ће прераду и квалитет воде довести на максималан ниво – рекао је директор Милош Станисављевић и додао да је новосадска вода и сада изузетног квалитета, али да ће с озонским генератором бити хемијски још исправнија.

Према његовим речима, у току је повезивање новог и старог постројења, а грађевински радови биће завршени почетком наредне године.

– У јануару би требало да крене пробни рад, односно појединачне тест-пробе сваког од десет филтер поља. Aко након тога све анализе буду добре и технички све буде савршено функционисало, пустићемо у рад новоизграђену фабрику. У питању је пробни рад који траје годину дана – најавио је Станисављевић.

Према његовим речима, отварањем новог погона има потребе за отварањем нових радних места, али пошто је на снази забрана запошљавања, предстоји прегруписавање стручњака у самом предузећу док се не отворе друге могућности и запосле нови технолози, електроинжењери и машинци који су најпотребнији за рад фабрике.

Спасавање угрожених изворишта. Нова фабрика је важна и због тога што су новосадска изворишта угрожена. Нарочито оно на Ратном острву, где су рени-бунари у непосредној близини ТЕ-ТО, рафинерије и ораница на којима се користе хербициди и пестициди који улазе и пролазе кроз земљиште и потенцијални су загађивачи изворишта. Такође, Петроварадинска ада, која је у средишту насеља Дунавац, које нема канализацију, него септичке јаме и фабрика “Победа”, која има отпадне воде и неконтролисани је загађивач. Озонским пречишћавањем воде елиминишу се сви састојци који угрожавају здравље људи конзумирањем питке градске воде.

– Засад изворишта нису до те мере угрожена да бисмо имали сумњив квалитет воде за прераду. Производња се строго контролише. Aли исто тако било који инцидент може да угрози исправност воде. Биолошко загађење можемо да елиминишемо досадашњим системом прераде, али хемијски увек постоји могућност повећања одређених супстанција које не би биле у складу с правилима. Постојећу прераду смо пресекли и прерађену воду уместо у резервоар преусмеравамо на нову технологију пречишћавања кроз озон генератор. На тај начин све се у води разграђује и биолошки и хемијски, да би потом пропустили и кроз гау-филтер који има велику моћ сакупљања и тек тада и такву је складиштимо у резервоар. Жао ми је што не можемо да је флаширамо и продајемо с обзиром на то какав ће квалитет имати вода с применом нове технологије – објаснио је технички директор ВИК-а Никица Ивић.

НС репортер