ЏОРЏ ЛУКАС: Совјетски режисери имали су више слободе него ми у Холивуду

441504

СЛАВНИ амерички режисер Џорџ Лукас изјавио је да су у СССР режисери имали много више стваралачке слободе него он и остали у Холивуду.

Притом је указао: „Њима је било довољно само да се опрезно односе према власти“.

Творац „Ратова звезда“ се – у интервјуу Чарлију Роузу – овако пожалио на одсуство уметничке слободе у САД:

„У свету у којем ми живимо и стварамо, а то је свет велике филмске индустрије – новац се нипошто не сме губити. Проблем је што нас терају да снимамо сасвим одређене филмове. Мене су још у време Совјетског Савеза, када бих нешто рекао у овом смислу, увек питали: „Па зар вам није драго што живите у Америци?“ А ја сам на то узвраћао да знам много руских режисера који имају много више слободе него ја. Јер, ако су обазриви на плану критике владе – они су могли да раде шта пожеле“.

Wall Street Journal је објавио ове Лукасове речи, али је одмах цитирао део из „Историје руског филма“ Бригит Бојмерс у којем се указује да је совјетски филм између 1967. и 1982. преживљавао кризу „због свог симболизма и поетичног језика недоступног широким масама“.

Бојмерс је као пример навела филм Тарковског „Андреј Рубљов“, који седам година није пуштан у биоскопе, и забрањени Германов филм „Провера на путевима“.

Факти