ИЗУМ СРБИНА: Од 44 ЛИМЕНKЕ ПИВА направио апарат који му ГРЕЈЕ ЦЕЛУ KУЋУ!

Систем за грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га сунчеви зраци у лименкама, објашњава за наш портал професор математике и информатике Дарко Милићевић из Параћина, који је направио соларни панел од лименки пива
Izrada-solarnog-panela-od-limenki-privatna-arhiva-620x350
Информатичар и математичар из Параћина Дарко Милићевић (39), веровали или не, од испијених лименки пива направио је соларни панел који спољашњу температуру ваздуха од минус пет, на волшебан начин, загрева на плус 52, колико тај исти ваздух има кад уђе у кућу.

Панел је мали јер је у питању експеримент, па нема довољну снагу да потпуно загреје собу, али Милићевић тврди да “ствар функционише“, па ето идеје како љубитељи пива амбалажу могу да искористе паметно.

– Прошле зиме трагао сам на интернету за алтернативним начинима загревања. Нашао сам много различитих идеја, а ова ми је привукла пажњу јер ми се учинила да је прилично једноставна. Kупио сам иверицу, стиропор за изолацију, фарбу, силикон… Правио сам паузе, па је пројекат трајао неколико месеци док све нисам скоцкао како треба. Пред зиму сам плочу монтирао на јужни зид куће јер су ту сунчеви зраци најјачи – прича за Телеграф овај креативни професор.
Izrada-panela-naredjane-prazne-limenke-e1451986771873

Систем за грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га у лименкама сунчеви зраци. Ваздух се природно креће навише и улази у кућу кроз избушен отвор у зиду.

– Kренуо сам са послом тако што сам направио рам од иверице димензија метар са метар. Тако направљен рам од једног квадрата изоловао сам стиропором од три центиметара, све то сам заштитио црном фолијом и направио лежиста за лименке које сам, такође, офарбао у црно. Тако јаче упијају сунчеву топлоту. Панел има 11 лименки у четири реда, дакле, укупно 44. Није скупо јер је од материјала најскупљи плексиглас за заштиту. Он кошта око 2.500 динара и ставља се са предње стране да се топао ваздух не би губио из система. У трошак не рачунам лименке које сам испио, тако да овај грејни систем кошта око 60 евра, без рада – своди рачуницу Милићевић.

Овако мала плоча не може кућу сама да загреје, али за догревање значи.
Darko-Milicevic-TF1-e1451987109819
– Извршио сам мерење 31. децембра. Тада је температура напољу била минус пет, а у моју дневну собу улазио је топли ваздих температуре 51,8 степени. Мана је што грејање ради само кад је дан сунчан – објашњава професор који има још прегршт идеја.
POstavljen-panel-na-zidu-kuce-e1451986966603
Наиме, осим ове соларне плоче, направио је и аутентични нож за бурек, много јачи од оног који може да се купи у радњама.

Зашто баш нож – објашњава његова супруга Милка.

– Он има креативне идеје у свим областима, па и у кухињи. Специјалиста је за развијање домаћих кора и прављање најразноврснијих надева. Филови су од печурки, соје, купуса и свакаквих других посних варијанти, па је потребан нож да те хрскаве домаће коре лепо исеку – образлаже Милка.
TEMEPRATURA-na-mobilnom-minus-pet-a-temp.-vayduha-518-e1451987029665
Kад се мало боље размисли, између ових ствари постоји веза јер домаћа пита најбоље “иде” баш уз уз пиво.

Ако и ви имате или познајете особу која на овај начин искоришћава предмете које би, иначе, бацила, поделите то са нама у коментарима.

Телеграф