Александар Вучић: Држава ће умети да насилнике научи памети

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да осећа презир према особама које чине насиље у породици, да за њих може да користи само реч „битанге и силеџије“ и поручио да нико од државе није јачи, а то важи и за насилнике.

„Држава ће умети да насилнике научи памети. Те који мисле да су много јаки зато што туку жене и децу научићемо да су у односу на државу и закон много слаби“, казао је Вучић у разговору са штићеницама једне сигурне куће у Београду.

Он је најавио да ће у Сигурну кућу послати тим адвоката да виде да ли и како могу свакој жени појединачно да помогну.

Премијер је, приликом посете Сигурне куће рекао да не може да гледа слике последица насиља у породици, јер га је срамота, и не зна шта би урадио, јер се осећа поражено и бедно.

„Не постоије никада добре речи којим бисте изнели презир према таквим особама“, казао је премијер.

У разговору са штићеницом из Новог Пазара, по имену Хајрија, он је поручио да у Србији свако може да се зове и презива како хоће или како је наследио, а свако коме то буде сметало – имаће посла са државом.

„Нико од државе није јачи и то важи за сваког насилника и барабу“, подвукао је Вучић.

Премијер је признао да некада институције могу да буду споре, неефикасне, али увек ствари дођу на своје место.

Он је, на констатацију штићенице да се насилник позивао на њега и Расима Љајића, нагласио да не може нико на њега да се позива, и да свакодневно три милиона људи каже да се управо са њим „чуло“.

Што се министра Љајића тиче, Вучић је нагласио да он сигурно никада не би штитио ниједног батинаша и силеџију.

Такође је констатовао да не може нормалан човек да испребија жену.

Премијер је, у разговору са штићеницама Сигурне куће, објаснио да је добро да полиција буде у близини ове установе како би станарке биле у сваком тренутку заштићене, а да чувари реда буду што мање гости те установе.

Током разговора са штићеницама Сигурне куће у свом крилу премијер је држао малог Сенада, дете једне штићенице, којој је рекао да малишан има баш брзе ноге и да би требало да га упише у неки спортски клуб.

Према његовим речима, најважније је да деца буду жива и здрава и поновио да су она најважнија.

Вучић је желео да од штићеница сигурне куће чује шта влада и он као председник владе још могу да предузму да њихов положај учине лакшим, а оне су углавном истакле да би било значајно да имају извор прихода, односно – посао.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић је, указавши да је премијер учинио велику част и значајну ствар посетом установи, која збрињава 47 лица, потврдила да је запошљавање штићеница најважније.

Она је такође рекла да је често питање штићеница зашто су насилници у становима и кућама, на слободи, док су оне, жртве насиља, у колективном смештају.

Према њеним речима, судови често раде преспоро и поступци трају више месеци.

Министар правде Никола Селаковић најавио је у разговору са штићеницама и управом Сигурне куће  измену Кривичног закона, према којој ће особа која врши насиље у породици моћи да буде у року од 24 сата удаљена из куће, без обзира на то да ли је он власник куће или стана.

Такође је најавио увођење новог кривичног дела које се односи на вербално, односно психичко злостављање.

„То дело је тешко доказиво, али до сада то нисмо имали“, рекао је Селаковић.

Он је навео да ће посебни закон регулисати обавезу полиције да одмах по пријему информације обавести тужиоца и центар за социјални рад о кривичном делу.

„Тужилац ће према том моделу бити дужан да одмах покрене кривично гоњење“, навео је Селаковић и додао да тај систем поступања већ постоји у Зрењанину, „такозвани зрењанински модел“.

Он је напоменуо да би ове законске измене могле да буду усвојене у марту, што  потврдио премијер.

Селаковић је навео и да се разматра пребацивање лакших кривичних дела у прекршаје како би се поступак ефиксаније и брже завршавао.

Према нејговим речима, добро решење би било да се побољша прекршајни поступак и повећају максималне казну за кривична дела насиља у породици.

Премијер Вучић је подржао идеју о пребацивању појединих кривицних дела у прекршајни поступак јер сматра да је бољи и ефикаснији од кривичног.

Он је напоменуо да ће судија насилнику тешко изрећи осуђујућу пресуду ако пре тога није починио ни једно кривично дело, али је исто тако указао да је „условна осуђа – осуда, и да свака тешка телесна повреда иде у кривичну евиденцију“.

Премијер је такође најавио да ће Влада Србије помоћи да буде изграђено нових 40 квадрата у Сигурној кући у Београду.

Вучић је рекао да се много очекује од измена закона, јер ће омогућити да се лакше доказује кривица насилника.

Премијер је подсетио да је раније данас разговарао и са министром полиције Небојшом Стефановићем, који је такође посетио Сигурну кућу, те да је договорено да се корисницама, али и особљу, гарантује пуна безбедност.

Према његовим речима, веома је важно да се женама које имају проблем те врсте обезбеди посао, додајући да су се и поједине жене које су биле без посла запослиле.

Са премијером у посети Сигурној кући били су потпредседница Владе Зорана Михајловић, министар правде Никола Селаковић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Вучића и министре су дочекали са хлебом и сољу, а они су узвратили поклонима које су понели деци.

Танјуг