Емир Кустурица: Република Српска је република и мора имати свој дан

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је данас Срни да ће Република Српска 9. јануара још једном обновити причу да је Република и да мора да има свој дан, те поручио да се не треба обазирати на „политичке одлуке које се зову уставним, а које, практично, негирају право“.

Кустурица је истакао да 9. јануар – Дан Републике Српске „мора да буде као што је увек и био“.

– С обзиром на то да је пракса светске политике данас негација права и правде, мислим да та борба у случају Републике Српске остварује свој пуни смисао и да ћемо, када сви дођемо тамо 9. јануара, још једном обновити исту причу – да је Република Српска Република и да она мора да има свој дан, посебно због тога што је та Република створена и пре него што је кренуо рат – навео је Кустурица.

Он је указао да Република Српска „није исход тог рата, него појава живота у Републици БиХ“.

Он је оценио да је „хришћанству готово иманентан секуларни живот, за разлику од суседних религија, где то не постоји“.

Дан Републике је Дан Републике и Република Српска мора да опстане зато што је поред примедби које су дали одређени типови из Федерације, она једини гарант, у том делу БиХ, секуларног живота. Емир Кустурица

– То уопште није довођење у питање друге религије, али оно на шта смо ми навикли у прошлости, треба да буде очувано, и мислим да је гарант тог живота управо Република Српска – рекао је Кустурица.

Он је оценио да иза одлуке Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике Српске „стоји план који постоји и који се одвија по свом реду и који је вероватно искомунициран између неких великих сила и званичног представника ОХР-а у БиХ“, да се једна по једна надлежност пренесе на Сарајево и да тако „практично дође до гашења“.

– Мислим да то неће успети, не само због тога што је неопходно да се институције Републике Српске очувају, него зато што тај народ неће тако лако избрисати из памћења шта је заправо друга страна и шта им нуди друга страна и ко су људи који се налазе на другој страни и које су то институције – рекао је Кустурица.

Прослави Дана Републике Српске 9. јануара присуствоваће и премијер Србије Александар Вучић. Званична прослава почиње у 12 часова у Палати Републике. Вучић је раније изјавио да ће се током посете Бањалуци састати са кључним политичким актерима у Српској.

Срна