“Њујорк обзервер”: Агенти Удбе који су седамдесетих „чистили“ америчку територију од усташких емиграната радили су то под заштитом ФБИ

Агенти Удбе, који су седамдесетих „чистили“ америчку територију од усташких емиграната који су се противили Титовом режиму, радили су то под заштитом ФБИ.

Ове тврдње изнео је амерички недељник „Њујорк обзервер“ у тексту поводом 40. годишњице терористичког напада на Аеродром „Ла Гвардија“. За тај злочин био је осумњичен Звонко Бушић, активни члан групе хрватских усташких емиграната, који је касније осуђен на доживотну казну због отмице авиона.

Иако је њујоршким полицајцима признао да је на дан напада био на Аеродрому „Ла Гвардија“, Бушићев случај је изненада преузео ФБИ, ослободивши га од оптужби.

Четири деценије касније још није расветљено ко стоји иза експлозије у којој је страдало 11 особа, а 75 је рањено. Међутим, сада „Обзервер“ тврди да има одговор на то питање.

Према наводима тог листа, експлозив је подметнуо ни мање ни више него тајни агент Удбе, који се инфилтрирао у групу усташких емиграната, чији је Бушић био члан. Према првобитном плану групе, експлозив је требало да буде активиран на празном аеродрому, како би усташе скренуле пажњу на свој апел за „слободну Хрватску“.

Међутим, агент Удбе, чији је крајњи циљ била ликвидација усташких емиграната, преузео је операцију у своје руке и она је пошла наопако – бомба је детонирана док је аеродром био пун, што је резултирало највећим терористичким нападом на територији САД пре 11. септембра.

Умешаност агента Удбе у крвопролиће је, према писању „Обзервера“, успешно заташкао ФБИ, који је од почетка знао за такве упливе у редове противника комунистичког режима.

Интерес ФБИ крио се у томе што су од агената Удбе добијали драгоцене информације о усташким емигрантима, који су представљали претњу по локалне заједнице у Америци, у којима су се настанили.

Под заштитом ФБИ, Удба је могла неометано да ликвидира све емигранте са простора Југославије који су се борили против Титовог режима. Ниједно од ових убистава никада није расветљено.

Међу њима је и језиво убиство српског активисте који је 1977. избоден у Чикагу. Том приликом заклана је и његова деветогодишња поћерка.

Убица је, према наводима недељника, био управо Удбин агент, коме је федерална криминалистичка служба обезбедила нови идентитет и заштитила га од кривичног гоњења.

О пажљиво испланираној инфилтрацији Удбиних агената у редове усташких емиграната посведочили су и чланови групе којој је припадао Звонко Бушић.

Након слома ове групе почетком осамдесетих, десетак екстремиста осуђено је на дугогодишње затворске казне. Приликом сведочења на два одвојена суђења, сви до једног су тврдили да нису имали намеру да науде америчком народу и да им је Удба „сместила“.

„Њујорк обзервер“ пише да се исти сценарио највероватније одиграо и у случају напада на Аеродром „Ла Гвардија“, уз коментар да су власти из Вашингтона „добро знале шта се догађа, али су ћутале“.

Масовно убиство остало је нерешено. Упркос свим напорима истражитеља, није извучен никакав закључак и тешко да ће јавност икада сазнати истину, наводи „Обзервер“.

Звонко Бушић је осуђен на доживотну робију због отмице путничког авиона на лету од Њујорка до Чикага 1976. и подметања бомбе на железничкој станици у Њујорку, приликом чијег детонирања је страдао један полицајац. Бушић је помилован након 32 године у затвору и пуштен на слободу 2008, а у Хрватској су га дочекали као хероја. Убио се 2013. године.

Блиц