Пајтић: Тужићу Дневник због изношења неистина

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић најавио је данас да ће поднети тужбу за клевету против дневног листа Дневник из Новог Сада због изношења неистина о покретању истраге против њега и још тројице полицајаца, као и да се неће одазивати на евентуалне позиве да учествује у том поступку.

Лист Дневник пренео је да је Више јавно тужилаштво у Новом Саду наредило да се покрене истрага против Пајтића и тројице полицајаца због наводног угрожавања сигурности власника новосадске агенције „Гвозден“ Угљеше Гргура.

Међутим, за Н1 је данас потврђено из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, да они, као ни Основно јавно тужилаштво у Новом Саду, нису донели наредбу о спровођењу истраге против Бојана Пајтића и полицијских службеника Жељка Трајковића, Ненада Армуша и Бранислава Еремића.

бојан пајтиц

vojvodina.gov.rs

„Одговор Тужилаштва видим као деманти, а као професор Правног факултета немам намеру да спекулишем шта су њихове намере, а сигурно немам намеру да учествујем у бесмисленим поступцима. Надлежност председника владе, свако у Србији зна, није да организује хапшења. То јасно говори да је у току предизборна кампања и колико ће још оваквих ствари да се дешава пре избора“, рекао је Пајтић.

Он је додао да се неће одазвати на евентуалне позиве, нити ће „учествовати у фарси и политичком прогону“.

„Не бих дозволио да допринесем ни привиду легитимитета или правне државе која у Србији не постоји, јер да постоји до овога не би ни дошло“, рекао је Пајтић.

Пајтић је казао да је јуче први пут чуо за овај случај, да полицајце не познаје и тек јуче је чуо њихова имена.

„Но, њихова имена је чула цела јавност. Без икаквог обзира изнета је брутална неистина о тим људима, који имају породице и пријатеље, без икаквог обзира на то да се ради о људским бићима“, рекао је Пајтић.

Како је навео, бахатост и примитивизам су постали начин функционисања режима у Србији и главна одлика живота и медијске слике.

„Већ четири године траје харанга против мене, само због тога што имам оно што нема председник Српске напредне странке (Александар Вучић), јасну и доследну политику и конкретне резултате. Упозоравам грађане да овакав прогон може да се деси свакоме, јер било који члан и ли симпатизер СНС може да измисли било шта и покрене кривично гоњење било кога или медијско блаћење као што се десило тројици полицајаца“, рекао је Пајтић.

Пре конференције за новинаре Бојана Пајтића, новинарима се обратио и Угљеша Гргур испред покрајинске владе, који је рекао да Тужилаштво није покренуло истрагу против Пајтића, али да је он осумњичен.

„Против њега и тројице полицајаца се води истражни поступак и водиће се, а да ли ће бити подигнут оптужни предлог, а за ово дело се то ради, или ће истрага показати да је било злоупотребе службеног положаја, па ће бити подигнута оптужница, то је на Тужилаштву да види и да процени. Он је осумњичено лице и против њега се води истрага. Не би Више тужилаштво усвојило мој приговор да нема доказа“, рекао је Гргур испред Покрајинске владе.

Он је додао да су му полицајци тада претили данима и месецима, те да је ухапшен и без информативног разговора, као и да му је због процеса из 2008. када је око годину дана био у притвору, уништен посао, породица и узнемиравана деца, за шта тврди да има снимак са телефона.

Он је апеловао на министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да покрене поступак и испита осумњичене, и додао да нема подршку било које странке.

Гргур је био ухапшен с тадашњим градоначелником Зрењанина Гораном Кнежевићем и још десетак особа због наводних злоупотреба са грађевинским земљиштем.

Тужилаштво демантовало да је наредило истрагу

Више јавно тужилаштво у Новом Саду демантовало је данас наводе да је „наредило истрагу“ против председника Владе АПВ Бојана Пајтића и три полицијска службеника, али није прецизирало да ли је издало „обавезно упутство“ за њихово кривично гоњење.

У информацији достављеној Танјугу наводи се да ни новосадско Више нити Основно јавно тужилаштво „поводом наведеног догађаја није донело наредбу о спровођењу истраге против председника Владе АПВ и полицијских службеника Жељка Трајковића, Ненада Армуша и Бранислава Еремића“.

Више јавно тужилаштво у Новом Саду навело је, у информацији достављеној Танјугу, да ни новосадско Више, нити Основно јавно тужилаштво „поводом наведеног догађаја није донело наредбу о спровођењу истраге против председника Владе АПВ и полицијских службеника Жељка Трајковића, Ненада Армуша и Бранислава Еремића“.

Међутим, тужилаштво није демантовало да је донело наведено решење којим се усваја приговор Гргура и издаје обавезно упутство за кривично гоњење Пајтића и осталих.

Наиме, како за Танјуг кажу у основном тужилаштву у Београду, за кривична дела за која је запрећена казна мања од осам година затвора, тужилаштво не доноси наредбу о спровођењу истраге, већ поступа по кривичној пријави и спроводи истражне и доказне радње.

За кривично дело угрожавања сигурности, што је случај са кривичном пријавом против Пајтића, запрећена је казна затвора до три године, што значи да не мора да буде издата наредба о спровођењу истраге, али не значи да нема кривичног поступка.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ