Зима нам неће дати мира, ево кад ће бити најгоре

Метереолог Игор Ковачић, који је у мају 2014. године једини предвидео да стижу обилне падавине и страшне поплаве открива каква нас зима очекује. Према његовим предвиђањима, у јануару и фебруару можемо да очекујемо све, само не стабилно време. Ипак, за сада нема потребе за страхом.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Крај прошле године донео нам је готово пролећне температуре, а почетак јануара доноси дебели минус, снег и ледене кише. Због тога смо контактирали Ковачића, који каже да ће се овај временски ролеркостер наставити и наредних месеци.

– Читав јануар ће бити прилично променљив, па је зато прилично тешко проценити какво ће време тачно бити. Ипак, оно што можемо да очекујемо јесте релативно топлије време после Божића, а затим ће око Српске нове године доћи до захлађења од неколико дана. После тога следи неколико топлијих дана, а озбиљно захлађење стиже нам иза 20. јануара – истиче метеоролог.

Повремено ће бити и доста топлијих таласа, те ће се температуре некад кретати и до 10 степени у плусу. Такво време ће бити крајем јануара, док почетком фебруара поново стиже хладнији ваздух са снегом и ледом. То ће уједно бити и најдужи ледени талас који ће трајати 10-ак дана.

– Коначна стабилизација времена може да се очекује иза 10. фебруара, иако ће и у другом месецу бити два хладнија таласа. За сада је јако тешко дати дугорочну прогнозу, мада у марту можемо да очекујемо доста падавина. Април и мај би требало да буду релативно суви – објашњава он, додајући да је промељиво време сасвим нормално за ово доба године.

Док не дође тај топли талас, присетите се како је онима који на дебелом минусу проводе и по 10 сати дневно, и можда ће вам бити лакше. Ако ни то није довољно, онда се бар захвалите Богу што не живите у Јагодини, у којој је данас проглашена ванредна ситуација.

24sata.rs