Вучић: Заменио бих неке министре

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да не размишља о изборима, али да би, када би сада саствљао владу, неке министре заменио бољим.

„Мени не мирише на изборе, мирише ми на рад“, рекао је премијер за ТВ Пинк, одговарајући на питања да се многима чини да „мирише“ на ванредне изборе.

Када би сада поново састављао владу, један део министара би остао, један део не би, рекао је и приметио да не види у томе ништа спектакуларно, као што је нормално да се мењају играчи у спортским клубовима, као што Кока кола сваке године мења 15 посто запослених да би унела „нову крв и нову енергију“ у компанију.

На питање да ли он одржава неку врсту тензије, он се сагласио без оклевања и приметио да министри и остали у управи због тога боље раде.

александар вуциц

Бета (Емил Ваш)

„Наравно да боље раде…мислите да ватерполисти, на пример, нису под притиском?“, рекао је Вучић.

На опаску да ватерполисти не страхују да ће их тренер избацити из игре, он је одговорио:

„Него шта него мисле, и мисле да ће бити разочарање и за њих и за остале ако не победе..и зато ја вршим притисак…Немојте да се бавите спортом ако нисте навикли на притисак“.

„Мислите да можете ове ауто-путеве без притиска да изградите? Не можете..Иначе, зашто други нису отварали путеве..Како је могуће да смо у 2015. урадили више аутопутева него ранијих година? Зато што смо вршили притисак. Ја вршим притисак у целом ланцу, лично! Зовем их све, зовем директора Путева, Коридора, Зорану, дрзавне секретаре, ове са градилишта…“, рекао је Вучић.

„Раст БДП-а најмање два одсто“

Вучић је изјавио да би био незадовољан сваким другим резултатом осим растом БДП од најмање два одсто у овој години и најмање три одсто у 2017. години.

„Циљ нам је да држимо јавне финансије под контролом да Србија никада више не буде пред банкротом, да смањујемо јавни дуг и да обезбедимо раст БДП од најмање 2 одсто“, изјавио је премијер у интервјуу Пинк телевизији.

Дугорочни циљ је да смањујемо јавни друг, истакао је, те да од 2017. године немамо дефицит.

Премијер је истакао да су објективни показатељи такви да нема сумње да ће 2016. бити боља година од прошле.

Према његовим речима, објективно се не може рећи да Србија није у успону, али да га не чуди кад чује сипротно.

„Код Срба постоји константно незадовољство. Када сте у историји чули да кажемо да нам је боље?“, запитао је Вучић.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да Србија може бити задовољна растом БДП, јер сличан или нешто већи имају Италија и Аустрија, много реазвијеније земље, да већи има Швајцарска, а Финска, иако 20 пута развијенија од Србије, има дупло мањи раст БДП.

„Али, нама је потребан много већи раст“, рекао је премијер и додао да његова влада има добар план, али да највише зависи од народа, од грађана.

Он је подсетио да смо, без обзира на тешке и катастрофалне поплаве, кренули у реформе, које су почеле да дају резултате и да не можемо бити задовољни резултатима.

„Да ли ћемо да ли ћемо моћи да се издигнемо изнад тога и да само не критикујемо, већ да видимо шта сами можемо да урадимо, то је друга ствар“, рекао је Вучић.

Он је приметио да „раст“ БДП био – 3,6 одсто у време када су на власти били они који су данас најгласнији са примедбама и критикама.

„Дуг у доларима већи само у књигама“

Наш дуг за кредите у доларима већи је само у књигама, и не оптерећује грађане, изјавио је Вучић.

Упитан да ли би било потребно да се јавни дуг конвертује из долара у евро због јачња америчке валуте, Вучић је рекао да раст долара само формално утиче на нас, јер, како је објаснио, за сада нисмо имали суштинских проблема у отплати кредита у доларима.

Разлог је, како је навео, јер смо доларе, које смо узели од УАЕ с каматом од два одсто, користили као „хеџ фонд“, што значи за камате које су нам доспевале у доларима.

Упитан за даље кораке у овом случају, Вучић је рекао да је наша стратегија да 2017. више немамо дефицит, да он буде апсолутно минималан, али да раст БДП буде толики да нам ниво јавног дуга буде нижи.

Нећемо дозволити да јавни дуг буде виши од 79 одсто, а онда ћемо да кренемо да га убрзано смањујемо.

„То је тежак и дугорочни одговор на неодговорну политику коју смо водили 5-10 претходних година“, навео је премијер.

Нова рунда с приштином 27. јануара

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србију очекују тешки разговори са Приштином, да проблеми морају да се решавају, јер је то и у интересу Срба на КиМ, али и Албанаца, те најавио да ће разговори Београда и Приштине бити настављени 27. јануара у Бриселу.

„Знам да нас очекују тешки разговори, исти онакви какве смо имали, можда још и тежи. Да је лако и да ће да буде лако – неће, али да ли ми то морамо да урадимо, да ли морамо да прођемо кроз тешке разговоре и да решавамо проблеме у интересу и Срба и Албанаца који живе на Косову и Метохији – сигуран сам да морамо“, рекао је Вучић у интервјуу за Радио слободна Европа.

Наглашава да ће то морати да чини ко год био у Влади и то не зато што га на то тера Европска унија, већ зато што је то наш живот, „зато што морамо да живимо једни поред других и зато што морамо да решавамо проблеме на начин да и једни и други буду задовољни“.

„То је најтеже постићи, и ту се увек људи играју са унутрашњим мнењем, што ја иначе презирем и од чега бежим, јер и када су најтеже одлуке доношене у Бриселу, ишао сам међу косовско-метохијске Србе да им саопштавам те тешке одлуке, доживео звиждуке, нападе, политичка разочарења, али мислим да смо радили и да радимо добру ствар за Србију“, рекао је Вучић и подвукао:

„Ми ћемо да наставимо да разговарамо са Албанцима“.

На питање да ли мисли да ће се бриселски преговори наставити без обзира на тренутну политичку ситуацију у Приштини, он је рекао да ако желимо да имамо профитабилан лет за Њујорк, да нам за то нам нису довољни само српски, већ и албански путници.

„Ми 27. јануара имамо наставак разговора у Бриселу. Без обзира да ли ћемо нешто да донесемо, без обзира да ли ћемо нешто да закључимо 27. јануара, нешто ново или ће нам за неки нови споразум требати месец, два, три или четири, сигуран сам да је то једини могући пут“, указао је премијер.

Каже и да не зна како ће све да изгледа за три или четири године, али да зна да ми морамо да обезбедимо Србима да буду безбедни, сигурни, да деца могу да иду безбедно у школе, вртиће, али и да то исто буде гарантовано албанској деци.

„Желим да имамо и желим да отворимо нову тему у Бриселу, а то је бржи проток људи, роба и капитала. Не желим да имамо заустављања, да имамо потврде, папире које издајемо на административној линији, како ми кажемо, или како Албанци кажу – на граници. Дакле, желим да то прелазимо и пролазимо много брже“, истакао је премијер.

У том смислу, наводи, нама је потребан део албанских путника који ће путовати и за Њујорк уколико желимо да имамо, после две године, профитабилан лет за тај град.

„Дајте да економске интересе заједно усклађујемо. Мислим да су односи… да је важно да имамо три кључне ствари. Прво је да не буде више сукоба између Срба и Албанаца. Друга је да – с једне стране уз ту безбедност и сигурност – за све гарантујемо и економски напредак и Србима и Албанцима, свима који живе на Косову и Метохији“, поручује.

Трећа ствар је, додаје, да нема проблема између политичких руководстава, и Срба и Албанаца на КиМ, и албанског руководства са Косова и српског руководства у Београду, „већ да се понашамо, ако не можемо као најбољи пријатељи, да се понашамо као неко ко зна да мора да живи и да ради заједно и успешно да бисмо сви били успешни“.

Нема сумњи, додаје, да уколико на тај начин будемо посматрали ствари да ћемо да направимо добар резултат и да зато очекује са искреном жељом да још много тога унапредимо у Бриселу.

Вучић је поручио да је Србија има чврсту политику, а да то значи да је наш стратешки и основни циљ улазак у Европску унију.

„То је приоритетни циљ спољне политике Владе Србије. Да, ми желимо – и ја то кажем и у Вашингтону и у Бриселу, и никада не кријем да имамо добре, традиционално добре односе са Руском Федерацијом – желимо да имамо још боље. Видим да то и баш није таква јерес у земљама ЕУ“, истакао је српски премијер.

Танјуг