ИДИОТСKЕ СМС ЧЕСТИТKЕ Да имаш тело ко билдер боди, Христос се роди!

Телефонске СМС честитке у стиху, које су и овог Божића засуле пријатеље, познанике и вернике по Србији, најмање имају везе с овим празником, а најчешће показују некултуру и непознавање вере оних који их шаљу.
787675b62bf95304abd02f2941c901b3
Већина ових порука прелази границу доброг укуса, и то не само кад је реч о вери. У њима се, тако, нађе места и за „мерцедесе”, „аудије”, базене, проширење стана, али и за многе ласцивности, шовинизам, национализам…

У Српској православној цркви, додуше, немају јасно изграђен став у вези с овим стихованим честиткама. Свесни су, међутим, да се у њима могу наћи „разноразне глупости”.

– Сасвим је довољно рећи „Мир Божји, Христос се роди!” Неће нико бити већи православац ако вам Божић честита у стиху. Друга је прича што се у тим порукама заиста свашта може наћи – кажу за „Блиц” у Патријаршији.

Да такве поруке немају везе са суштином вере, истиче и редовна професорка Филозофског факултета у Београду др Драгана Антонијевић.

– Истина је да свако може сваком свашта да пожели, али то онда нема никакве везе са Божићем, вером… Људи који смишљају и они који шаљу такве поруке пре свега показују да не познају суштину вере, а потом и да су некултурни – каже Антонијевићева.

Особе које смишљају ове стихове, сматра др Антонијевић, најчешће се, макар и несвесно, воде епским матрицама или матрицама некадашњих споменара.

– Из садржаја тих порука, међутим, види се да се они образују уз ријалити програме и таблоиде. Најблаже речено, они пишу глупости – оцењује професорка.
83d0d2a850cc5c990be1632f690f290f
Слично мисли и сатиричар Александар Чотрић, који сматра да поруке које се размењују у време празника највише обрадују телекомунационе компаније, које остварују већи профит.

– Поруке имају смисла ако су личне, искрене, оригиналне и духовите. Нажалост, већина њих нису такве, пошто су циркуларне, преписивачке, фразерске и без емоција. Најгоре су неписмене поруке и оне у стиховима. Таквим пошиљаоцима најрадије бих за празнике пожелео да се врате у ниже разреде основне школе – каже Чотрић.

Блиц