Сачувајмо Републику Српску!

СРПСКИ АКАДЕМИЦИ: Срби, као и други народи, имају право да бране стечену државност и име

Republika-Srpska

Поводом Дана Републике Српске, српски академици оцјењују да Срби, као и други народи, имају право да бране стечену државност и име, те да то никога не угрожава.

Академик Миро Вуксановић истиче да је Република Српска настала као резултат жеље да Срби имају права као и други народи, да чувају своје име и свој језик, да имају установе културе, просвјете, науке и умјетности и да слободно стварају, мисле и говоре.

„То је нормална појава у савременом свијету. Ко год говори другачије – није добронамеран. Не може нико узимати од некога оно што није његово. Срби имају обавезу да буду Срби и да бране стечену државност“, наглашава академик Вуксановић.

Он оцјењује да је Дан Републике Српске „прилика вишег реда и значаја да се таква обавеза испуњава“ те да то никога не угрожава, па зато не би требало ни други да угрожавају српска права.

Академик Василије Крестић наводи да свака држава има дан државности, па се управо зато Републици Српској оспорава да је држава.

„Зато што бјеже од тога да признају да је држава – зато су и дигли толику галаму. Дан Републике је један од атрибута државности и због тога Република Српска и инсистира на томе, а они који су против ње устају против тога.

Као што постоје симболи застава и грб, тако је у том контексту и Дан државности“, појашњава академик Крестић.

Управо због тога је, сматра Крестић, битно да се обиљежава Дан државности Републике Српске, јер Република Српска јесте један вид државе.

Академик Матија Бећковић наводи да Свети Стефан пада на трећи дан Божића и да онај ко забрањује да се слави Свети Стефан – забрањује да се слави и Божић.

„То није било забрањено ни у најнеславнијим временима. То је слава од када Срби постоје, а са историјске стране то је била слава Немањићке Србије и дједовине Светог Саве“, истиче он.

Академик Бећковић наводи да се „слава славила и у ропству, а камоли да неће у слободи“.

„Од прославе се очекује да се веселимо и радујемо, јер онако како се веселимо и тугујемо на земљи, тако се и свети Стефан радује и тугује на небу“, закључује Бећковић.

РТРС

ДОДИК: Без Републике Српске Срби овдје немају никакву шансу

Фото: СРНА

„Република Српска је држава, а то што је оспоравају говори колико је она важна“.

„Без те државе Срби на овим просторима, чија је жеља да живе у миру, немају никакву шансу“, рекао је за “Глас Српске” предсједник Милорад Додик.

„Вјерујем у РС, њен народ, његову памет и одлучност да је одбранимо, поручује Додик и додаје да се зато требамо окупити око Српске као темеља за живот. Наши животи појединачно могу бити неком лакши, неком тежи, али без РС би подједнако свима били губитнички“, поручио је Додик.

РТРС
12508953_1668808560075143_4596959695097433140_n
Млада српска снага вас позива на извођење перформанса под називом „Нови Сад за Републику Српску“.

Циљ извођења је да се окупи што већи број људи иза пароле коју смо спремили, да се сликамо, а затим да се та слика пошаље као вид подршке Републици Српској и нашем народу који тамо живи. Уједно на тај начин желимо да обележимо и 9. јануар – Дан Републике Српске.

Република Српска се у последње време налази на жестоком удару истих оних који у континуитету руше међународно право. Овим желимо да покажемо да су младе генерације поносне на Републику Српску и да цене жртву више од тридесет хиљада Срба који су дали своје животе да би Срби на том простору живели у миру у својој држави.