ДОДИК ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ: Бранићемо Републику Српску свим расположивим средствима!

Председник Српске Mилорад Додик поручио jе данас, поводом Дана РС, да Српску нико неће демонтирати, да Бањалука не пристаjе на промену Деjтона и Устава БиХ и да пут ка EУ ниjе jедини коjом Српска треба да иде.

maxresdefault

Додик jе, поводом оспорава ња права Српске на обележавање Дана РС 9. jануара рекао да РС ниjе ни основана судским спором.

„Нека не покушаваjу да демонтираjу РС у судском поступку. У миру смо прогласили РС, нажалост крвљу бранили у рату, у коjем смо имали много жртава, а бранићемо jе свим расположивим средствима“, истакао jе председник РС на Свечаноj академиjи у Бањалуци.

Oн jе нагласио да jе мисиjа државних функционера РС да штите права своjих грађана, а jедно jе и право да да имаjу Српску. Додик jе указао да су посланици 9. jануара 1992. искористили своjе неотуђиво право да прогласе РС, да Срби у БиХ имаjу право да jачаjу аутономиjу РС, право на самоопредељење, коjе jе, како jе подвукао, загарантовано наjвишим документима УН.

„Наша политика ниjе политика негациjе, мржње, нити негациjе БиХ, нити мржња према БиХ, али оно што прихватамо jе уставна БиХ предвиђена Деjтоном, никаква премештена, коjу неко проjектуjе и жели“, нагласио jе он. Према његовим речима, БиХ jе, како jе предвидео Деjтонски споразум, jедина могућа мера заjедничког живота на овим просторима.

Прича о деjтонском уставу као прелазно решење, као и нефункционалности БиХ има за циљ да се премести одлучивање у Сараjево. „Нисмо спремни да мењамо Устав БиХ и не желимо да дамо томе легитимитет, већ треба спровести Устав како jе написан.

РС, према Додику, и даље остаjе привржена идеjи европских интеграциjа, али неће жртвовати своjа овлашћења ни за шта, па ни за „примаљиви покретни циљ“ што jе EУ.

„Уколико наше европско путовање буде уважавало реално стање устава БиХ, РС ће увек бити захвална и неће бити препрека на путу БиХ ка EУ“, казао jе Додик и истакао да ће грађани одлучивати о свим интеграциjама, па и чланству у НATO.

Народ, како jе подвукао Додик, зна да ли хоће тамо где Србиjе нема, да ли хоће границе на Дрини.

Oн jе рекао да не мисли да jе пут ка EУ jедини коjим Српска треба да иде, додаjући да се свет мења и да се отвараjу нове могућности сарадње, укључуjући сарадњу с Kином и Русиjом.

Београд jе, истакао jе, био и остао светионик свим Србима ма где живели, па тако и Србима у РС. „Не постоjе специjалниjе везе од оних коjе имамо са Србиjом. Oне су правно уређене и у оквиру Устава БиХ и Деjтонског споразима. РС слави и воли Србиjу, посебно уважава њеног председника, премиjера, председницу Скупштине“, казао jе он захваливши се представницима Србиjе на учешћу у прослави Дана РС.

Танјуг