Матија Бећковић на Свечаној академији поводом Дана РС: Битка да се Срби лише будућности се не води први пут

Академик Матија Бећковић оценио је данас да су се борба за опстанак и идентитет отопиле с борбом за европске вредности, да судбина Срба, Србије и Републике Српске зависи само од нас самих и позвао све Србе да буду сложни.

„Не може нам нико наудити ако не наудимо ми сами себи. Ако будемо сложни, нећемо бити мали и слаби, него велики и непобедиви“, рекао је Бећковић на Свечаној академији у Бања Луци поводом Дана Републике Српске.

Бећковић је навео да оном ко се бори за свој идентитет прете да неће имати од чега да живи и саветују да ту тему једно време задржи за себе.

maxresdefault

„Кажу као да би било паметније да не славимо бар ове године док не прође криза, или да једно време славимо кријући, као у славна времена и не оглашавамо на сва звона оно што се других не тиче и што не мора да сазна и види. Дилема је да славимо и да будемо гладни или да будемо сити и да славимо у дубини душе“, навео је Бећковић.

Он је констатовао да мале земље „држе у инкубаторима које туђа рука искључује и укључује“.

„Сад би требало да будемо послушни и да се не чује да смо живи, а после ћемо славити и крсну славу“, рекао је он.

Бећковић је рекао да се сећа да су људи листом улазили у комунистичку партију да би се запослили и напредовали, па им нико није замерао.

„И ако уђемо у ЕУ не значи да нећемо бити људи“, поручио је он.

Бећковић је рекао да се битка да се Срби лише будућности не води први пут.

Танјуг