Трговци зарађају од невраћеног кусура

Цене робе и услуга и даље се исказују у парама, иако оне одавно нису у употреби. Обрачунавају се само у електронској наплати. Када се плаћа у готовини, на каси се износ заокружује, а у Националној организацији потрошача Србије тврде да на тај начин трговци годишње додатно зараде 90 милиона динара.

 

Ако у продавницу понесете кеш, платићете више него што на рафу пише.

јавни дуг дуговања банка ммф привреда трговина будзет дрзавна каса фондови фонд финансије бдп економија стедња јпг

РТВ (Илустрација)

Из Народне банке Србије објашњавају да је кованица од 50 пара повучена из употребе пре осам година, и да се у готовинском плаћању до 50 пара износ заокружује на 0, а изнад на један динар. Тако би требало да дође до изједначавања, али цене са износом испод пола динара готово да не постоје.

Процењује се да због заокруживања цена, сваки купац у Србији у продавници дневно у просеку изгуби пет пара. Годишње, то је 18 динара, а помножено са пет милиона потрошача, колико приближно постоји у нашој земљи, добија се 90 милиона динара или 750.000 евра.

Трговци подсећају на то да је тачан износ могуће платити картицом или електронским путем. А за децимале у износу криве математику.

„Паре постоје зато што свака калкулација при формирању цене, па и урачунавања ПДВ-а, доводи до тога да цифра није округла“, каже Оливера Ћирковић, ПР „Универекспорта“.

Не може се рећи да трговци раде нешто противправно, јер не постоји закон или подзаконски акт којим је то регулисано, признају и у Националној организацији потрошача Србије.

„Ми смо се обраћали више пута инспекцијама и надлежним органима да се озбиљније позабаве тим питањем. Улазимо у девету годину како се апоени у парама не користе, међутим ништа се и даље не предузима. Надамо се да ће и то доћи на ред“, каже Биљана Ковачевић из Националне организација потрошача Србије. А док то не дође на ред, зрно по зрно – погача, пара по пара – палача.

РТВ