Дмитриј Рогозин: У Србији желимо да изградимо међународни сервисни центар за војне и цивилне хеликоптере

Русија би хтела да у Србији постоји међународни или барем регионални сервисни центар за поправку хеликоптера руске, совјетске производње, било војних или цивилних, изјавио је данас потпредседник Владе Руске Федерације задужен за наоружање Дмитриј Рогозин.

– Наша понуда да се направи сервисни центар за хеликоптере не тиче се само војних питања. Потребни су разни хеликоптери, укључујући и цивилне. Ми бисмо хтели да у Србији постоји међународни или барем регионални сервисни центар за поправку хеликоптера руске, совјетске производње. Без обзира каквих, војних, цивилних – рекао је Рогозин у интервјуу Спутњику.

Русији се, навео је он, такодје обраћају земље НАТО да да дозволу за ремонт хеликоптера које они имају у саставу свог наоружања.

– Чак и Американци имају наше хеликоптере. Недавно смо продали САД двадесетак хеликоптера које ће они потом испоручити Авганистану, јер авганистански пилоти кажу да не постоји ништа боље од руске хеликоптерске технике, имајући у виду њихове сложене климатске и борбене услове – рекао је Рогозин који борави у посети Београду и додао:

– Зато ми желимо да у Србији буде сервисни центар који не би имао само војну намену него општу, цивилну.

На питање да ли је могуће да се руска војна база формира у Србији, потпредседник Владе Руске Федерације је одговории:

– То уопште није питање за нас, то је питање за Србе – како ви сматрате да је неопходно да осигурате, обезбедите вашу безбедност.

Потпредседник руске владе изјавио је да Русија ни са каквим оптимизмом не гледа на покушај милитаризације региона Балкана.

Коментаришући то што се Хрватска наоружава балистичким ракетама, Рогозин је на конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем у Београду рекао:

– Ми се залажемо да оно што се догодило деведесетих година на овим просторима никада не понови, али није нам свеједно када је реч о безбедности пријатеља Србије.

Он је додао да ће руско руководство детаљно известити о свему што је чуо о тој теми у Београду.

На питање којем би наоружањем Русија могла да снабде Србију и да ли то укључује и Систем С-300, Рогозин је одговорио да је Србија предочила списак онога што јој је потребно, да не постоје ограничења према Србији и да ће њена молба бити пажљиво размотрена.

Он је прецизирао да ћета молба бити размотрена у оквиру комисије за војно-техничку сарадњу, која ће бити формирана крајем фебруара, а почети са радом у марту или априлу и да ће на њу, у складу са могућностима, бити одговорено.

Блиц