Путин послао роботе у рат

По први пут у историји потпуно роботизоване снаге извеле су напад на тлу Сирије и елиминисале побуњенике који су запосели стратешки торањ „Сиријатела“.

Роботи су стигли из Русије, а служили су као претходница сиријској војсци, која је након тога осигурала 754 метра висок торањ.

Robot-Vojnik

У нападу на телекомуникациону кулу учествовало је шест робота типа „платформ-М“ и четири типа „арго“. Њима су директно из Москве управљали руски стручњаци.

Операција је започела извиђањем на удаљености од 100 метара од утврђења које су поставили припадници сиријске опозиције.

Након што су приметили робота, отворили су ватру и тиме открили позиције својих стрелаца, након чега су их машине наоружане артиљеријским оружјем елиминисале.

Око 200 метара иза „савремених терминатора“ ишла је јединица сиријске војске, која је безбедно осигурала подручје и преузела контролу над телекомуникационим торњем. Роботи су ликвидирали око 70 побуњеника, а они који су успели да преживе побегли су пре доласка војске, наводи се у извештају. Све време територију су надлетали дронови, који су сакупљали обавештајне податке.

Руски роботи податке су слали у теренски командни центар „Андромеда-Д“, који им омогућава да међусобно комуницирају, размењују податке с терена и синхронизованом акцијом уништавају противника. Подаци су такође послати и у седиште у Москви.

Роботи су опремљени видео-камерама високе резолуције, те су челници из Кремља у директном преносу гледали освајање торња.

Овај напад показао је да Русија не удара само на положаје Исламске државе већ да поред тога помаже и председнику Сирије Башару ал Асаду да се обрачуна са припадницима опозиције.

Очекује се реакција Сједињених Држава, које од почетка грађанског рата 2011. године отворено подржавају сиријску опозицију како финансијски, тако и логистички. Пентагон је уложио близу милијарду долара у обуку и наоружавање „умерених побуњеника“, што ипак није донело очекиване резултате.

Трговина органима: ИСИС као ОВК

Исламска држава је одобрила да се од заробљеника узимају органи како би се спасли животи муслимана, показали су документи које су откриле снаге САД. У документу из 31. јануара 2015. године пише да је дозвољено да се од заробљеника узимају органи како би се спасли животи муслимана, иако би заробљеници после тога могли да умру.

Блиц