Талас избеглица тек креће према Европи

Немачки министар за развој Герд Милер верује да се према Европи и Немачкој креће још већи талас избеглица него у 2015. години, преноси Дојче веле.

„Само 10 одсто тог таласа који је покренут у Сирији и Ираку стигао је до наших граница“, тврди тај политичар баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) за лист „Билд ам зонтаг“ и додаје да је у покрету „осам до десет милиона“ људи.

„Они који сада стижу до нас, годинама су претходно боравили у шаторским насељима, подрумима и шупама, без струје и воде. Срамота је да међународна заједница није у стању да обезбеди преживљавање тих људи на тим местима“, каже Милер.

избеглице мигранти табановци македонија

Бета/АП (Борис Грданоски)

Он због свега тог упозорава да највећи покрети избеглица тек предстоје.

„У наредним деценијама број становника афричких држава ће се удвостручити“, рекао је Милер и заложио се за потпуно нову димензију сарадње међународне заједнице.

„У време дигиталне технике и мобилних телефона, сви знају у каквом благостању ми овде живимо. Зато морамо да инвестирамо у образовање и развој ‘на терену’ – у перспективу тих људи у њиховим државама“, додао је он.

Захтев врха његове странке ЦСУ да Немачка уведе горњу границу броја избеглица које могу да дођу у ту земљу, он посматра са скепсом.

„Не можемо да подигнемо жичану ограду око Немачке и Европе“, каже он и, с обзиром на велики талас избеглица који тек предстоји, додаје: „Свеједно је шта ми овде закључимо. Ти људи нас неће питати да ли смеју да дођу“.

Танјуг