ДСС: Уколико Вучић не опомене Зорану Михајловић због изјаве о Рогозину то ће значити да иза њених ставова стоји цела влада

Демократска странка Србије (ДСС) затражила је данас од председника Владе Србије да хитно утиче на потпредседницу Владе Зорану Михајловић да повуче своју изјаву да потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин „треба да брине о својој држави, а не о Србији“.

– Недипломатска изјава потпредседнице Владе представља врхунац непристојности у односима према званичницима Руске Федерације, у овом случају према заменику председника Владе. Понашање потпредседнице Владе не сме бити толерисано, посебно због чињенице да долази у време када је заменик председника Владе Руске Федерације у веома важној посети Србији током које је још једном потврђен пријатељски однос Русије према Србији – рекла је председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

Она је упитала да ли је Зорани Михајловић засметало неколико истина које је Рогозин изнео приликом званичне посете Србије, попут оне да Русија има негативан однос према ширењу НАТО на Балкану и да га види као опасан и провокативан процес.

– Да ли јој је засметало то што је рекао да Србија треба да буде опрезна у усклађивању спољне политике Србије са ЕУ и да Србији прети опасност од неконтролисаног прилива миграната? Да ли јој смета што је Русија јасно саопштила да за Србију не постоје никаква ограничења за испоруке наоружања – запитала је председница ДСС.

Према њеним речима, Србија је због ставова потпредседнице владе у опасности да претрпи озбиљну политичку штету.

– Председник Владе Србије је дужан да реагује и упозорењем Зорани Михајловић покаже да иза изнетих ставова не стоји Влада. Толерисање изјаве министарке Михајловић указало би да ставови усмерени на погоршавање односа са Русијом и минирање заједничких пројеката нису само њен став, већ и политика Владе – рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је данас, поводом изјаве потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина да би се Србији могао догодити сличан инцидент као за Нову годину у Келну, да руски званичник „треба да води рачуна пре свега о својој држави, а ми ћемо о нашој“.

Бета