Српска нова година дочекана у Новом Саду, Нишу, К. Митровици…

Наступом Тамбурашког ансамбла „Зоруле“ из Новог Сада, вечерас је на централном градском тргу почела прослава дочека Нове године по Јулијанском календару у организацији Града Новог Сада.

Познати тамбурашки хитови „Еј мати, мати“, „Када падне први снег“, „Три метера сомота“ послужили су „загревање“ атмосфере на Тргу слободе, који је из минута у минут све пунији.

Након наступа „Зорула“, на бину је изашао познати новосадски бенд „Гарави сокак“, чији је фронтмен Бранислав Бане Крстић аутор многих хитова који промовишу Нови Сад и Војводину.

Танјуг (Јарослав Пап)

Град Нови Сад четврту годину заредом организује дочек Нове године по Јулијанском календару, а звезда вечерашњег хепенинга у центру Новог Сада је Горан Бреговић, чији наступ је почео петнаестак минута пре поноћи.

У Београду дочек уз ватромет

Традиционалним ватрометом на Светосавском платоу испред храма Светог Саве тачно у поноћ у Београду је обележен почетак Нове године по Јулијанском календару.

Ватромету је присуствовао велики број грађана, а претходно је у храму служено благодарење за прошлу и молебан за успешну и благословену Нову 2016. годину.

Грађани су на Светосавском платоу могли да се огреју уз кувано вино и ракију.

У престоници није било дочека на трговима, али је дочек организован у многим ресторанима, кафанама и клубовима.

Танјуг (Оксана Тоскић)

Градски менаџер Горан Весић раније је рекао да је постигнут „џентлменски“ договор да Београд буде центар Србије за дочек 1. јануара, а да Нови Сад и Ниш организују дочек српске Нове године.

Цеца разрешила дилему: Концерт у Нишу бесплатан

Дочек Нове године по јулијанском календару на централном тргу у Нишу почео је вечерас око 21.30 часова наступом трубача Дејана Петровића и његовог „Биг бенда“ и концертом Светлане Цеце Ражнатовић.

Балканска фолк звезда пред публиком се појавила као што је то и било планирано у 22.30 часова, а већ након отпеване прве песме разрешила је дилему којом се нишка јавност ових дана бавила, о цени њеног концерта.

„Концерт је мој поклон вама. Певам вечерас у Нишу без икакве накнаде“, изјавила је Ражнатовић пред препуним градским тргом.

Због концерта једне од најпознатијих српских певачица током поподнева и вечери у Ниш су пристизали њени бројни обожаваоци са југа Србије, али и из Македоније и Бугарске.

Невреме праћено грмљавином и јаком кишом које је око 18 часова захватило тај део Србије, није покварило велику забаву на Тргу краља Милана, јер је киша престала да пада око 20 часова.

У поноћ је, по традицији, у Нишу организован велики ватромет.

Ђурић и Жељко Јоксимовић честитали грађанима Косовске Митровице

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је грађанима Србије Нову годину по Јулијанском календару из Косовске Митровице.

Танјуг (Жељко Тврдишић)

Ђурић вечерас присуствује новогодишњем концерту који се одржава на платоу испред студентских домова у овом граду, на коме пева Жељко Јоксимовић.

Ђурић је грађанима Србије из Косовске Митровице честитао српску Нову годину, истакавиши да смо „овде, на КиМ можда и више него у другим деловима земље поносни на овај наш српски празник“, захваливши Жељку Јоксимовићу што је прихватио позив Канцеларије да подели ово вече са грађанима КиМ и грађанима Србије који ће концерт пратити преко малих екрана.

„Српска Нова година је празник наше традиције, празник нашег сећања на наше порекло, корене и духовност, и због тога грађанима желим да у поноћ помисле на све оне наше заједничке снове и стремљења везана за бољу будућност које желимо да нам се остваре у следећој години. Срећна Нова година свима“, рекао је Ђурић.

Жељко Јоксимовић је пре концерта изразио задовољство што је у Косовској Митровици, где, како је рекао, није био од 1997. године.

„Јако сам се обрадовао позиву Канцеларије за КиМ да овде направимо дочек православне Нове године и сигуран сам да ћемо направити једно дивно вече, вече за памћење које би требало да постане негде и традиција што се тиче Косовске Митровице, с једне стране. Са друге стране сам срећан јер сам дошао са великом екипом људи из Србије и мислим да ћемо одржати концерт на једном високом продукционом нивоу, и мислим да ће публика бити задовољна и да ћемо у Нову годину по Јулијанском календару ући врло расположени И врло срећни“, рекао је Јоксимовић.

Према његовим речима, на вечерашњем концерту ће бити изведено све оно што је припремљено и за његову турнеју која ће трајати између две и по и три године.

„Мислим да ни по чему овај концерт неће заостајати за било којим другим концертом који ја држим“, рекао је Јоксимовић.

Вечерашњи концерт прате јаке мере обезбеђења а припадници косовске полиције су на свим прилазима месту одржавања концерта.

Васиљевдан, Мали Божић и Српска нова година

Јулијански 1. јануар је у народу познат и као Васиљевдан, Мали Божић и Српска нова година.

Многи обичаји и обреди везани су за Мали Божић који се сматра завршетком божићних светковина.

Новогодишњи дочеци су организовани и у Зрењанину, Шиду и Руми.

Шиђани су Православну Нову годину дочекали уз групу „Апсолутно романтично“, а Румљане на тргу забављају градски тамбурашки оркестар, локални бендови и поп певачица Наташа Беквалац.

У центру Зрењанина наступа популарна београдска рок група „Кики Лесендрић и Пилоти“, а предгрупа им је  трибјут бенд „2Aba“, који свира хитове седамдесетих и осамдесетих година.

У Вршцу посетиоце загревају тамбураши и трубачи, а Сомборце забавља народни оркестар познатог Сомборца Жељка Гњатовића „Жеце“.

 

 

У Зрењанину наступа позната београдска група Пилоти.

Служиће се кувано вино, а у поноћ је приређен и традиционални новогодишњи ватромет.

 

 

Посебно изненађење новогодишњег програма су и гости на концерту Горана Бреговића. У питању су популарни бивши певачи групе Бијело Дугме Младен Војчић Тифа и Ален Исламовић.

 

РТВ