Преговори о ограничавању уласка миграната

Аустрија је потврдила да су у току преговори са Немачком и Словенијом о ограничавању уласка миграната у те земље.

Агенција СТА наводи да план предвиђа да те државе заједнички надзиру мигрантски ток на граници Словеније и Хрватске.

избеглице миграмти азиланти мадјарска аустрија

Beta/AP (Frank Augstein)

Конкретнији преговори о заједничкој сарадњи немачке, аустријске и словеначке полиције на јачању контроле мигрантског таласа вођени су у Шентиљу на нивоу директора словеначке и аустријске полиције, али политичке одлуке три владе још нема, казао је за СТА Карл-Хајнц Грундбек, из службе за односе с јавношћу аустријског министарства унутрашњих послова.

Он је додао да зато не може да говори о појединостима нити колико ће полицајаца чувати словеначку шенгенску границу, преноси Index.hr.

Аустријска полиција очекује да би нове мере смањивања прилива миграната могле почети крајем овог месеца, а негирала је најаве да ће истовремено појачати сигурносне мере на граници са Словенијом како би спречила илегалан улазак миграната, наводи СТА.

Словеначки премијер Миро Церар је у четвртак у Берлину о својим предлозима за обуздавање миграцијског таласа говорио с немачком канцеларком Ангелом Меркел. Он је најавио да ће своје предлоге у петак представити свим лидерима Европске уније.

Већина Аустријанаца за затварање граница за избеглице

Прво истраживање јавног мњења после напада на жене током новогодишње ноћи у Немачкој и Аустрији показује да велика већина Аустријанаца жели да обустави сваки даљи пријем избеглица, показује данас објављено истраживања бечког дневника Естерајх.

Чак 76 одсто Аустријанаца сматра да треба затворити границе за избеглице, резултат је тог истраживања, а 48 одсто испитаника истиче да одмах треба обуставити пријем избеглица, док је 28 процената мишљења да се може у земљу пустити још само 20.000 нових азиланата.

Према ранијим проценама аустријских власти у овој години треба очекивати долазак око 120.000 подносилаца молби за добијање азила.

Анкета је показала да 75 одсто Аустријанаца сматра да је Аустрија преоптерећена избеглицама, и да њихов број више није подношљив.

Због тога 76 одсто њих захтева горњу границу за прихват подносилаца молби за добијање азила, а занимљиво је да велика већина присталица највећих партија – владајуће Социјалдемократске партије (СПО) (64 одсто), Народне странке (ОВП) (88) и опозиционе Слобдоарске странке (ФПО) (92) – сматра да треба увести ову меру.

Страх од избеглица влада због осећаја несигурности, на шта указује податак да 69 одсто Аустријанаца, после напада на жене у Келну, очекује пораст стопе криминала због азиланата.

Чак 89 одсто очекује више провала у станове и куће због повећаног броја азиланата, док 83 одсто страхује од сексуалних напада, а 69 процената стрепи од терористичких напада.

Танјуг