У Србију за 24 сата ушло 3.000 избеглица

У четвртак је за 24 часа регистровано укупно 3.000 нових избеглица са Блиског истока, од чега је њих 2.844 у Србију ушло из Македоније и они су регистровани у Прихватном центру у Прешеву, док су остали ушли из Бугарске

Tan2016-1-15_13315882_0_620x0

У четвртак је за 24 часа регистровано укупно 3.000 нових избеглица са Блиског истока, од чега је њих 2.844 у Србију ушло из Македоније и они су регистровани у Прихватном центру у Прешеву, док су остали ушли из Бугарске, изјавила је данас представница за штампу канцеларије УНХЦР у Србији Мирјана Миленковски.

Миленковски је за агенцију Бета изјавила да су међу избеглицама које су у Србију ушле из Македоније биле углавном породице са много деце, држављани Сирије, Ирака и Авганистана, као и да је у четвртак забележено повећање броја избеглица у односу на то да је од нове године просечан број избеглица који су дневно регистровани у Србији био око 2.500 људи.

„У Прихватном центру у Прешеву се сви они региструју за неколико сати, а за регистрацију чекају у павиљонима који имају грејање. Свим избеглицама су и даље доступне све врсте помоћи у храни, медицинској помоћи и смештају“, казала је Миленковски.

Миленковски је рекла и да је у прихватној тачки код села Миратовац, где се избеглице прво задржавају када пређу границу са Македонијом, постављено 20 кућица-контејнера које се греју и где избеглице могу да се сместе ако током ноћи пређу границу док чекају да дођу до Прихватног центра у Прешеву.

„Готово је исти број избеглица који се дневно региструју да су ушли у Србију и да су из Србије отишли за Хрватску. Ни за улазак у Хрватску избеглице не чекају дуго, у просеку до сат и по“, казала је Мирјана Миленковски.

СТЕФАНОВИЋ: ПОЈАЧАВАМО КОНТРОЛУ МИГРАНАТА
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија појачава контролу свих миграната који пролазе кроз нашу земљу, али и да се тражи решење да грађани не осете притисак кад број миграната који дневно пролазе кроз Србију дође до 9.000.

„То је важно и због безбедносног аспекта, због оних који се баве различитим кривичним делима. Зато појачавамо контролу свих који пролазе“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Стефановић је рекао да се мигранти који пролазе кроз Србију региструју, што ће, како је приметио, олакшати посао земљама које су на тој траси финални домаћини.

Стефановић је рекао да ће са директором полиције Владимиром Ребићем обићи и мигранте који пролазе кроз Македонију.

„Ребић и ја ћемо обићи те људе јер је важно да се Македнија која непосредно пре нас прима мигранте укључи у процес регистрације зато што постоји и отпор у одређеним земљама ЕУ да примају економске мигранте“, рекао је Стефановић.

Министар је поручио да је веома важно да се та питања разјасне и како ће Македонија наставити да поступа и на који начин ће овај проблем да буде решен а да то не осете грађани.

Према његовим речима, тражи се решење да грађани Србије не осете притисак кад број миграната који кроз нашу земљу пролазе пређе 8.000 или 9.000 дневно.

Наша држава, истиче он, издваја средства да мигранти који овуда пролазе имају пристојан и нормалан однос.

Новости