Вучић: Важно да ЕУ има јединствену политику према мигрантима

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је данас молбу ЕУ да успостави јединствену политику према мигрантима, истичући да ће Србија ту политику поштовати и спроводити, као лојалан партнер.

Он је, после разговора са европским комесаром за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христосом Стилијанидесом, истакао да би било јако лоше да нема јединствене политике ЕУ по овом питању и да се спроводе једностране, унилатералне мере.

„Када неко каже да не прима припаднике овог или оног народа, потребно је да се то договори на нивоу ЕУ, или бар да на време будемо обавештени о томе, како би могли да реагујемо“, поручио је Вучић.

србија европска унија

Он је указао да избегличка криза и даље траје, да смо јуче имали више од 2.500 миграната који су ушли у нашу земљу, колико је просечни број на дневном нивоу.

„Људи у Србији ни не примећују да проблем и даље постоји“, констатовао је Вучић указујући на ефикасан рад надлежних власти.

Он се европском комесару захвалио на значајној помоћи коју је ЕУ све време избегличке кризе пружала Србији.

Вучић је поручио да ће Србија сваки задатак који добије од ЕУ успешно извршити као озбиљна и одговорна земља, штитећи права тих људи, поштујући људска права, али и чинити оно што је договорено и што је укупна политика Уније.

Он се захвалио на одлуци ЕУ да отвори канцеларију за хуманитарна питања у Београду, истичући да је то важно за нашу земљу.

Стилијанидес: Србија обавља посао којем се треба дивити

Стилијанидес је данас да је Србија кључни партнер Европске уније и да током избегличке кризе обавља посао којем се треба дивити.

„Србија је кључни партнер ЕУ. То је показано отварањем првих поглавља у преговорима са ЕУ у децембру, али и у управљању избегличком кризом, која није само европска и национална, већ глобална“, рекао је Стилијанидес.

Стилијанидес је рекао да Европска унија стоји уз свог кључног партнера Србију и да ће финансијски помоћи да уради свој део посла током мигрантске кризе.

Према његовим речима, на састанку са премијером било је речи о четири кључна питања – начину на који Србија управља кризом, на чему је захвалио српском руководству, посвећености ЕУ да подржава Србију у томе, хуманитарној помоћи, налажењу решења за избегличку кризу, као и у учешћу Србије у механизмима цивилне заштите ЕУ.

„Србија обавља посао којем се треба дивити, под веома тешким условима“, подвукао је Стилијанидес и похвалио рад националних и регионалних власти, као и граничних службеника и цивилног друштва, који имају исти циљ – да помогну онима који беже од конфликта.

Стилијанидес је рекао да је уверио премијера у посвећеност ЕУ да настави да подржава Србију кад је реч о избегличкој кризи.

Он је подсетио да је у децембру прошле године издвојено додатних 13 милиона евра за хуманитарну помоћ, после чега је укупна цифра достигла износ од 22 милиона евра, од чега је већина намењена Србији.

Стилијанидес је истакао да је потребна снажна координација између регионалних, националних и локалних надлежних органа и хуманитарне заједнице на терену.

„Радећи као тим можемо да пружимо ефикаснији одговор и реакцију“, рекао је Стилијанидес и истакао да се међународна заједница мора посветити коренима кризе и наћи политичка решења за сукобе.

Стилијанидес је додао да ЕУ сарађује са Турском, Јорданом, Либаном, али и у самој Либији, да би се обезбедиле и задовољиле не само основне потребе већ и конкретна помоћ кроз образовање и заштитило достојанство грађана Либије и они убедили да остану у својој земљи.

„Сматрам да сад међународна заједница делује кохерентније у смислу бављења кризом без преседана. Нисам наиван, али могу да видим мале позитивне сигнале“, рекао је Стилијанидес и додао да постоји политичка воља за решавање корена кризе.

Танјуг