Данас: Србија би могла да буде последња станица за мигранте

Уколико земље Западне Европе одлуче да искористе споразуме о реадмисији које имају потписане са Србијом, могли би да се нађемо у веома незгодној позицији, пошто би били принуђени да примимо велики број избеглица. Иако и ми имамо сличан споразум о реадмисији са Македонијом, тражиоци азила би морали да остану код нас због тога што УНХЦР не препознаје Македонију као сигурну земљу, каже за Данас Радош Ђуровић, директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

makedonija-migranti-reuters-main_1

Такав развој ситуације би, према његовим речима, представљао проблем за Србију, јер би се нашла у позицији да или прими све тражиоце азила из Европе или да крши сопствене правне прописе.

– Требало би у политичким преговорима јасно ставити до знања да такав сценарио није изводљив. Ми просто не можемо да примимо више људи од постојећих капацитета – наводи Ђуровић.

Он истиче да Македонија од потписивања споразума о реадмисији саСрбијом опструира његово спровођење, због чега се он практично не примењује.

– Забрињава тренд који је присутан у Европи. Најпре се почело са покушајима успоравања таласа миграција, а од краја прошле године приметне су тенденције њеног заустављања. Уопште не могу да искључим могућност да наши суседи активирају споразуме о реадмисији – каже Ђуровић.

Премијер Александар Вучић је након јучерашњег разговора са европским комесаром за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христосом Стилијанидесом упутио молбу ЕУ да успостави јединствену политику према мигрантима додајући да ће Србија ту политику спроводити. Према његовим речима, у овом тренутку не постоји јединствен политички одговор на избегличку кризу, већ се спроводе једностране, унилатералне мере.
izbeg_ocp_w380_h253
– Kада неко каже да не прима припаднике овог или оног народа, потребно је да постоји договор на нивоу ЕУ, или бар да на време будемо обавештени о томе, како бисмо могли да реагујемо – рекао је Вучић. Он је нагласио да избегличка криза и даље траје, илуструјући то податком да претходних дана просечно око 2.500 људи дневно уђе у нашу земљу.

– Приче о 400.000, пола милиона или милион људи који само чекају да дођу у Србију нису исправне, јер не постоји њихова жеља да буду у Србији – навео је Вучић.

Европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама Христос Стилијанидес је изјавио да је Србија кључни партнер Европске уније и да током избегличке кризе обавља посао којем се треба дивити.

– Србија је кључни партнер ЕУ. То је показано отварањем првих поглавља у преговорима са ЕУ у децембру, али и у управљању избегличком кризом, која није само европска и национална, већ глобална – рекао је Стилијанидес и додао да ЕУ стоји уз свог кључног партнера Србију и да ће финансијски помоћи. Он је подсетио да је у децембру прошле године издвојено додатних 13 милиона евра за хуманитарну помоћ, после чега је укупна цифра достигла износ од 22 милиона евра, од чега је већина намењена Србији.

Враћање избеглица је кршење људских права

Нилс Муижниекс, комесар за људска права Савета Европе, у мишљењу које је послао Европском суду за људска права истакао је да би враћање миграната из Аустрије у Мађарску, на основу Даблинског споразума, могло да доведе до озбиљног кршења људских права. Према његовом мишљењу, у том случају мађарске власти би почеле аутоматски да депортују избеглице у Србију.

Поповић: Сазвати Биро за безбедност

Београд – Српска народна партија (СНП) затражила је јуче сазивање хитне седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, због најаве комесара за људска права Савета Европе Нилса Муижниекса да ће стотине хиљада тражилаца азила у Европској унији (ЕУ) бити враћено у земље које се налазе на мигрантској рути. „Пред нама је процес кретања миграната у ‘рикверц’. Kада аустријске и словеначке власти врате мигранте у Мађарску и Хрватску, њихове власти ће мигранте аутоматски почети да депортују у Србију“, упозорио је лидер СНП Ненад Поповић у писаној изјави.

Аутор: В. Јеремић
Данас