ЛСВ: Нерегистровање Воjвођанске академиjе наука је „колонијални приступ централистичких власти у Београду“

Стручни Савет за науку и технолошки развоj Лиге социjалдемократа Воjводине (ЛСВ) данас jе протествовао што Привредни суд у Новом Саду jош ниjе регистровао Jавну установу Воjвођанска академиjа наука, уметности и културе, већ коментарише уставност некадашње ВAНУ.

У саопштењу се наводи да jе Скупштина AП Воjводине пре више од пола године донела одлуку о оснивању Jавне установе Воjвођанска академиjа наука, уметности и културе, а да та институциjа до данас ниjе регистрована.

lsv

„Уместо да, поштуjући законе и Устав Србиjе донесе одлуку о регистрациjи Воjвођанске академиjе наука, уметности и културе, Привредни суд у Новом Саду се упустио у коментарисање уставности некадашње Воjвођанске академиjе наука, чиме jе далеко изашао из оквира своjих надлежности“, каже се у саопштењу.

У ЛСВ-у истичу да се таквим поступком „у потпуности  поништава подела власти на законодавну, извршну и судску, jер jе предмет коjи jе био у искључивоj надлежности суда, противуставно пренет у надлежност Владе Србиjе“ коjа, како се истиче, „ниjе орган коjи jе надлежан за оцену уставности аката“.

Случаj Jавне установе Воjвођанска академиjа наука, уметности и културе, како сматраjу у ЛСВ-у jош jе jедан „доказ непостоjања правне државе“.

„Понижавање Воjводине на оваквим примерима, одузимање права да се бави науком и слични колониjални приступи, намећу потребу проналажења нових модела борбе против централистичке политике погубне за развоj друштва у целини“, каже се на краjу саопштења.

Танјуг