Нови Сад: На добош њиве и столице

Због неизмирених обавеза, грађани остају без покретне и непокретне имовине. Наредних месец дана распродаја станова и објеката 49 дужника банака и јавних предузећа

0v (5)_620x0

НЕРЕДОВНО плаћање рачуна за гас, струју и комуналне услуге, вишемесечна кашњења са отплатом рата за кредит, невраћање позајмица, основни су разлози због којих Новосађани, али и житељи околних места, остају без покретне и непокретне имовине. Породичне куће, пословни простор, њиве, па и покућство, нуде се на лицитацијама, да би се од нередовних платиша намириле обавезе према банкама и јавним предузећима.

Пословна зграда у околини Новог Сада нашла се на списку за јавну лицитацију, јер власници из неког разлога нису редовно плаћали кредит банци. На првој лицитацији биће понуђена за нешто више од три милиона динара, што је 60 одсто од процењене вредности. Уколико се не нађе купац из прве, на наредној лицитацији ће вредност бити умањена за 30 одсто.

Списак дужника чија ће имовина бити понуђена на продају на јавној лицитацији, објављен на сајту основног суда у Новом Саду, није занемарљив. Од 14. јануара до 18. фебруара, организује се прва лицитација за чак 49 непокретности, док ће се из другог покушаја нудити 21 некретнина.

Телевизори, столице, шпорети, машине за прање веша, регали, витрине, само су неки од делова покућства који се наводе у списковима ствари које ће се наћи на лицитацији. Први пут на лицитацији је покретна имовина 87 дужника, док их је на листи за други покушај упола мање.

– На основу правоснажних и извршних пресуда пред основним судом у Новом Саду у 2015. години, покренута су укупно 4.844 таква предмета – предочава Тијана Јаковљевић, портпарол овог суда.

Годину дана раније, односно у 2014. у новосадском Основном суду било је покренуто укупно 5.400 поступака по предлогу извршних поверилаца, на основу правоснажних судских одлука.

Портпарол Тијана Јаковљевић

Новосађанки Драгани П., којој је било пописано покућство због дуга од неколико хиљада динара, у првом покушају продаја није успела јер није било заинтересованих купаца. Пре него што је заказана друга лицитација, успела је да измири обавезе и задржи своје ствари.

ПРОДАЈА НА САЈТУ

ПО подацима објављеним на сајту „Добош“, у Новом Саду број некретнина које су отишле на добош расте нешто брже него у Београду. По статистикама овог портала, стопа раста оглашених предмета на месечном нивоу износи 18 одсто, а просечна вредност некретнина оглашених за продају је нижа у престоници и креће се од 90.605 евра за стамбене и 165.228 евра за пословне објекте.

Новости