РАТ НА УЛИЦАМА ХОЛАНДИЈЕ: Сукоби полициjе и антиимиграционих демонстраната (ВИДЕО)

На масовном антиимиграционом скупу у малом холандском граду Хешу избили су у понедељак сукоби након што jе полициjа почела да растеруjе око 1.000 учесника марша против отварања избегличког центра у том месту.

(Фото: Јутјуб)

Демонстранти су изашли на улице у тренутку када су званичници на састанку у згради локалне управе разговарали о плановима за смештаj око 500 избеглица у наредних 10 година, преноси „Раша тудеj“.

Протести су почели мирно око 18.00 сати, а демонстранти су носили транспаренте са слоганима као што су „Зауставите азилске бесмислице“, маршираjући према згради градске управе, коjу су на краjу гађали jаjима.

Eкстремно десничарски активисти покушали су да провале у седиште градске управе, због чега су званичници морали да прекину састанак и евакуишу се из зграде.

Демонстранти су испаљивали ватромет и светлеће ракете на полицаjце коjи су покушавали да их растераjу, наводи руски канал.

У саопштењу градоначелнице Mариеке Mорман обjављеном на вебсаjту локалне управе каже се да jе град „дао полициjи додатна овлашћења“ након што су „протести измакли контроли“.

Власти, за сада, нису саопштиле колико jе људи притворено или евентуално повређено у сукобима.

Сукоби су избили неколико сати након што jе екстремно десничарски политичар Герт Вилдерс затражио да се мушки муслимански мигранти закључаjу у азилским центрима, оправдаваjући таj потез као меру заштите за холандске жене након напада у Новогодишњоj ноћи у Kелну у Немачкоj.

Aнтиимиграционо настроjени активисти су озбиљно схватили видео-поруку лидера Слободарске партиjе (ПВВ) и брзо организовали скуп путем Феjсбука.

Демонстранти тврде да jе броj од 500 тражилаца азила несразмерно висок за град од око 12.500 људи, те позиваjу власти да одустану од планова о смештању избеглица.

Танјуг