Да ли знате шта пијете из популарних „3у1″ кесица кафе?

Иако обична „турска“ кафа има и низ предности: богата је минералима, првенствено манганом и магнезијумом, те Б3 витамином, има јака антиоксидативна својства те доприноси здрављу можданих ћелија, штити од атеросклерозе и неколико врста карцинома, ипак прекомерно конзумирање кафе може изазвати симптоме психофизичке зависности и непожељне учинке на здравље.

Инстант кафа (Фото: es.wikihow.com)

За инстант напитке то не можемо тврдити. Садржај зрна кафе у њима је минималан, а коришћено зрно лошијег је квалитета јер се већина позитивних својстава губи током термичке обраде.

При одабиру кафе треба узети у обзир да је главни састојак ових напитака шећер, који у комбинацији с биљном масти, глукозним сирупом, аромом и осталим додацима даје привлачан укус.

Хидрогенизована биљна маст може бити извор штетних трансмасних киселина, а полифосфати који су регулатори киселости имају лош утицај на здравље костију.

Кофеин, алкалоид који узрокује будност, налази се у већој концентрацији у инстант, него у обичној кафи. Није препоручљиво да дневни унос кофеина прелази 300 милиграма, а шољица инстант кафе има прибилжно 100 милиграма кофеина.

Инстант кафа може узроковати и прекомерно излучивање киселине.

У Нескафеовој варијанти 3у1 има најмање кафе, само девет одсто. Уз природне регулаторе киселости, натријумове соли лимунске киселине, садржи и фосфате чија се честа конзумација се не препоручује, а такође и природно средство против згрудњавања, док удео шећера у Нестлеовој смеси није познат.

У Јакобсу је највише кафе. Чак (?!) 17 одсто, а најмање шећера 38 одсто. Ипак, овај Крафтов напитак Уз глукозни сируп, садржи и вештачке заслађиваче, аспартам и ацесулфам К, који су деценијама предмет расправа због сумњи у канцерогеност, а у неким земљама су и забрањени.

 

24сата