Дневник: Почела подела улога на војвођанској политичкој сцени

Праве се предизборне коалиције за предстојеће парламентарне, покрајинске и локалне изборе, који ће се одржати на пролеће. Ништа није сигурно и коначно, али се полако назире ко ће с ким изаћи пред бираче. С једне стране је владајућа Српска напредна странка, која ће, иако по свим истраживањима има висок рејтинг, имати коалиционе партнере и на републичком и на покрајинском нивоу, док ослабљена опозиција покушава да се уједини да би парирала напредњацима, али се још не зна ко ће с ким.

СНС је засад најавио коалицију са Социјалдемократском партијом Србије Расима Љајића, како на републичком нивоу, тако и на покрајинском. Том приликом је председник СНС-а Александар Вучић рекао да ће и једна и друга странка послати поруку општинским и градским одборима да заједно наступе и на локалним изборима.

– Ми смо разговарали не о томе кога и како да мрзимо, не о томе против кога идемо, разговарали смо о будућности Србије, разговарали смо о ономе што можемо и шта је потребно да направимо, установили смо основне циљеве уколико добијемо подршку грађана Србије и грађана Војводине на предстојећим изборима – казао је Вучић, и додао да је основни циљ да не буде рецесије и да свака година буде година економског раста.

Тако су војвођански социјалисти остали без старог коалиционог партнера на којег су рачунали и на овим изборима с обзиром на добру сарадњу са СДПС-ом у покрајинском парламенту, како је то недавно за „Дневник” изјавио шеф посланичке групе у Скупштини Војводине окупљене око СПС-а Павле Будаков. Подсетимо, СДПС је на изборима 6. маја 2012. на републичком нивоу био у коалицији с ДС-ом, ЛСВ-ом и Демохришћанском странком Србије, а на покрајинском нивоу са СПС-ом, ПУПС-ом и ЈС-ом. Напредњаци су на тим изборима и на једном и другом нивоу власти били у коалицији с Новом Србијом Велимира Илића, Покретом социјалиста Александра Вулина и Покретом „Снага Србије” Богољуба Карића.

Занимљиво је да у предизборној коалицији чији је стожер 2012. године био ДС, није био СПО јер је, како су то тада демократе објасниле, постојало суштинско разилажење са странком Вука Драшковића по питању Косова и ЕУ. По наговештајима из СНС-а, Драшковићева странка неће имати места ни у коалицији с напредњацима, наводно због тога што посланици СПО-а нису подржали републички буџет. Њихови гласови нису били пресудни, али се ради о принципима, с обзиром на то да је СПО на ванредним парламентарним изборима 2014. године добио посланички мандат у коалицији са СНС-ом. Коалициону листу „Будућност у коју верујемо”, коју је предводио Александар Вучић, чинили су СНС, СДПС, НС, СПО и ПС.

ДС, ЛСВ, СДС, ЛДП и друге мање странке које чине ослабљену опозицију, спремају се да се уједине против напредњака, али и да пређу цензус. Позив на то уједињење шаље се чак с две стране: на једној су лидери Социјалдемократске странке и Либерално-демократске партије Борис Тадић и Чедомир Јовановић, на другој лидер ДС-а Бојан Пајтић. И једна и друга страна нуди мањим странкама, као и удружењима грађана, споразум о уједињавању, али је још непознаница ко ће с ким, односно ко неће с ким. По свему судећи, Лига ће с Тадићем и Јовановићем, тим пре што ни пре четири године није ишла на листи коју је у покрајини предводио Бојан Пајтић. Тада је на републичком нивоу Борис Тадић предводио листу „Избор за бољи живот”, на којој је, осим ДС-а, био и ЛСВ-а, док је на изборима на покрајинском нивоу, који су одржани истог дана, листу ДС-а „Избор за бољу Војводину” предводио Бојан Пајтић. На тој листи су, уз демократе, били Реформисти Војводине Недељка Шљиванца, Странка социјалне правде, Демократски савез Хрвата у Војводини и представници националних савета националних заједница, док је ЛСВ наступио самостално. На покрајинском нивоу пре четири године Чедомир Јовановић је такође предводио своју коалицију „Војвођански преокрет”, коју су, осим ЛДП-а, чинили СПО, Војвођанска партија, Социјалдемократска унија и „Богата Србија”.

Дневник