Саша Јанковић: Изјава Томислава Николића о „српском коду“ нарушава права мањина у Србији

Заштитник грађана Саша Јанковић изразио је жаљење због изјаве председника Србије Томислава Николића о чувању генетског материјала јер се њоме недовољно уважава чињеницу да је Србија држава свих грађана који у њој живе, а не само српског народа, објављено је на сајту заштитника.

Јанковић је истакао да су грађани Србије равноправни и институције Србије свим грађанима, без обзира на националну припадност, равноправно штите и подржавају право на потомство и идентитет.

„Апелујем на све, а посебно највише органе Републике Србије, да на сваком месту и у свакој прилици негују и подстичу равноправност свих грађана ове државе, која подједнако припада сваком од нас и чији смо подједнако сви ми који у њој живимо“, саопштио је Јанковић.

Он је додао да су медији пренели изјаву председника Николића приликом постављања камена темељца за будући центар за матичне ћелије у Крагујевцу, која лако може бити (погрешно) схваћена тако да ће центар чувати генетски материјал Срба, а не грађана Србије.

Николић је јуче у Крагујевцу рекао ће Банка за матичне ћелије сачувати оно најбитније – „најважније и најлепше карактеристике српског народа“.

„Све мање се деце рађа, а брачни парови траже решење у обраћају лекарима у иностранству. То решење треба да буде овде, та деца треба да буду српска деца са српским генетским кодом, прошлошћу и будућношћу. То ме је водило да се залажем за ову установу“, рекао је Николић.

Бета