Федерика Могерини: „Србија и Косово потврдиле међусобно признавање диплома и регистарских таблица“

Вучићев режим још једном је показао да је ненадмашив у спиновању и сакривању стварности од грађана Србије када је реч о Косову и Метохији. Кроз сијасет медијских пригушивача  и филтера, до грађана је вечерас стигла само вест да се „воде неки преговори у Бриселу“ и да се „разговарало о Заједници српских општина.

vucic i mogerini u sredin i

Међутим, суштину данашњег састанка и нових понижења Србије открила је Федерика Могерини.

Могерини: Потврђено је узајамно признавање диплома Србије и Косова

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини, која је посредовала у данашњој рунди дијалога Београда и Приштине, изразила је задовољство што је постигнут напредак у признавању диплома, као и имплементацији споразума о слободи кретања, додајући да су се обе стране сагласиле да почну разговоре о директним авио и железничким везама.

„Потврђено је данас да међусобно признавање образовних и професионалних диплома и сертификата постаје реалност. На тој основи студенти ће бити у могућности да наставе своје студије, а стручњаци да поспеше своје изгледе на запошљавање, како у Србији, тако и на Косову.

Значајно смо, такође, напредовали у имплементацији споразума о слободи кретања, посебно у делу везаном за регистарске таблице“, објаснила је Могерини.

Она је додала да је дискусија била фокусирана и на посвећеност обе стране да раде на имплементацији споразума о успостављању Заједнице српских општина, а на основама до сада потписаних споразума.

„Обе стране сагласне да успоставе директну железничку и авио везу између Србије и Косова“

Обе стране су се, према њеним речима, сагласиле да започну разговоре о директним авио и железничким везама између Косова и Србије.

Могерини је захвалила премијерима Србије и Косова на посвећености даљој нормализацији односа у оквиру дијалога.

„Данашњи састанак је показао њихову спремност да се напредује конструктивним приступом. Сви имамо на уму потребу да су неопходне одлуке од којих ће директне и конкретне користи имати грађани Србије и Косова, који желе напредак на европском путу“, нагласила је она.

Вучићева власт већ три године преговара са „Косовом“ на највишем нивоу у Бриселу и за то време није успела да издејствује ниједну добит за Србију или косовске Србе, док је истовремено укинула институције Републике Србије у покрајини и интегрисала северни део покрајине у тзв „Републику Косово“.

Због оваквих и сличних спинова и обмана, велики број људи у Србији мисли да је Вучић „патриота“ и „суверени државник“, нарочито они који немају приступ интернету већ се информишу са РТС-а или Пинка.

НСПМ