Премијер Баварске упутио Меркеловој ново „претеће писмо”

КОАЛИЦИОНИ партнер Ангеле Меркел – председник владе Баварске Хорст Зехофер – упутио је немачкој канцеларки најављивано писмо са захтевом-претњом да заустави или бар озбиљно прикочи улазак миграната у земљу.

Bavarian state Premier Horst Seehofer addresses a news conference in Munich, southern Germany, October 9, 2015.  The German state of Bavaria plans "emergency measures" to slow arrivals of asylum seekers, including sending some back to neighbouring Austria, state premier Horst Seehofer said, directly challenging Chancellor Angela Merkel over the crisis. Words reading 'Bavaria - The Future.'  REUTERS/Michaela Rehle

Зехофер је притом предочио јавности: да од Меркелове очекује одговор до петка јер ће писмо тада бити објављено.

Баварски лидер, који је истовремено и председник Хришћанско-социјалне уније, затражио је и да поред границе са Аустријом буду отворени прихватни центри који би убрзали депортовање свих који не испуњавају услове да у Немачкој добију политички азил.

Шеф посланичке групе немачких социјалдемократа Томас Оперман оценио је да Зехоферово „ претеће писмо” Меркеловој предтавља фактичко признавање раскола унутар владајуће коалиџије.

Зехофер је – да подсетимо – средином јануара већ упозорио Меркелову да ће се обратити федералном Уставном суду ако у наредне две недеље на државним границама не буде”заведен ред”.

Пре два дана је нагласио да је спреман да пође на све потребне политичке и правне мере да би натерао владу да измени досадашњи курс.

Факти