Поповић: Нова влада треба да развија интензивније односе са Русијом

Председник СНП Ненад Поповић оценио је данас да је Србији потребна државна Канцеларија за економску сарадњу с Руском Федерацијом која ће помоћи пољопривредним производјачима да повећају извоз на тржиште Русије

ne_620x0

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић оценио је данас да је Србији потребна државна Канцеларија за економску сарадњу с Руском Федерацијом која ће помоћи пољопривредним производјачима да повећају извоз на тржиште Русије.

„Уверен сам да ће након избора, нова Влада Србије подржати идеју о формирању Канцеларије и ојачати институционалне капацитете за развој ближе и интензивније сарадње с Русијом“, изјавио је Поповић за Б92.

Председник СНП-а навео је да Србија не сме да пропусти шансу која јој се указала након што је Москва, поред Европске уније, и Турској увела санкције на увоз у Русију пољопривредних и прехрамбених производа.

„Турска извози у Русију производе у вредности од готово седам милијарди евра. Уколико заузмемо само пет одсто турског извоза, Србија би у Русију додатно могла да извезе робу у вредности од 350 милиона евра. То је изванредна шанса за све српске привреднике, а пре свега пољопривреднике“, навео је Поповић.

Председник СНП-а додао је да извоз у Русију не сме да буде базиран само на доброј вољи производјача, већ је неопходна и већа подршка државе.

„Нашим пољопривредницима су потребне веће субвенције, дугорочни кредити за нову опрему и технологије на 10 или 20 година и с ниском каматом од један или два одсто годишње коју би држава морала да субвенционише. На тај начин бисмо имали исте услове као и пољопривредници у Европи и окружењу“, казао је Поповић.

Бета