Шесточлана породица убијена због дијаманата: Дечака убили у купатилу, девојчицу у братовљевој соби!

На помолу расветљавање једног од највећих злочина у Србији последњих неколико деценија. После 11 година све је више доказа да је масакр починила позната разбојничка група

ПОЛИЦИЈА и тужилаштво су на прагу да реше један од најмонструознијих злочина на овим просторима у последњих неколико деценија – масакр шесточлане породице Салма на Хоргошу јануара 2005. године.

hro-ILONKS_620x0

После 11 година све је више доказа да је злочин починила једна позната разбојничка група и то због – дијаманата! Овај случај би, према неким незваничним сазнањима, могао да има и сведока сарадника, иначе члана ове банде.

Истрагу овог вишеструког убиства од самог почетка воде Тужилаштво за организовани криминал и Више јавно тужилаштво у Суботици. До данас је издато само једно штуро саопштење поводом правог смакнућа породице Салма, у којој су усмрћене три генерације.

– Имамо чврста оперативна сазнања да је породица Салма убијена због дијаманата, које су држали у кући – наводи извор „Новости“ близак истрази. – Део вредних драгуља је био усађен у накит. Претпостављало се да је злочин почињен из користољубља, јер је у кући извршена преметачина, а није их интересовао новац. Током увиђаја пронађено је више хиљада евра. Разбојници су, остављајући новац, хтели по свему судећи да скрену пажњу на неки други правац истраге. Ипак, после толико година, имамо сазнања да су Салме после зверског смакнућа, покрадене и да је реч о дијамантима.

Иначе, за два дана је годишњица овог монструозног злочина. Првог дана фебруара у Улици сегедински пут 21, чак и оперативци навикли на свакакве злочине, остали су запањени пред крвавим призором у две куће истог домаћинства. У лепој приземници, једно уз друго, лежали су супружници Јоланка (65) и Јожеф (69). Убијени су ножем.

– Мислим да се злочин догодио после вечере, како су нам објаснили у полицији – пре неколико година за „Новости“ је причала Илонка Газдаг, ћерка Јожефовог брата, којој је после оставинске расправе припала „кућа смрти“. – Стрина је непосредно пре злочина прала судове. Била је преклана. Стриц је седео у фотељи. Уболи су га седам пута. Онда су их одвукли у оставу.

Купатило у породичној кући Салминих, где је убијен мали Давид

Неколико метара даље, у новој кући, пронађени су њихов син Нандор (40), снаја Нели (33), унук Давид (13) и унука Бетина (9). Усмрћени су највероватније аутоматским оружјем са пригушивачем, калибра 7,65 милиметара. Нандор је убијен у трпезарији, Нели у малој соби за одмор, дечак у купатилу, девојчица у братовљевој соби.

– Мислим да је Бетина покушавала да побегне – описала је крвави пир нашој екипи Илонка. – Ручка од балкона била је скоро разваљена. Као да је покушавала да се спасе. Убили су је поред ормара. Пуцали су јој у груди.

ТРАГОВИ МАСАКРА СВУДА ПО КУЋИ ТРАГОВИ злочина дуго су били видљиви у кући Салма. У трпезарији, на радијатору крај улаза, била је рупа од пројектила. Ту је, према полицијској реконструкцији, убијен Нандор. У собици, на међуспрату, док је тражила пресвлаку за сина, убијена је Нели. На регалу су била оштећења од два хица. У купатилу је злочинац пуцао у дечака, који се спремао за купање. Одећа му је била поређана поред каде. На себи је имао поткошуљу. Давиду је пуцано у главу. У његовој соби следећа мета била је његова сестра.

Нандор је био бизнисмен, трговао је јабукама, имао велико пољопривредно газдинство под овим воћем. Долазили су камиони и шлепери да их утоваре. Упућени, међутим, тврде и да је Нандор својевремено шверцовао алкохол, цигарете, а да се у Мађарској можда уплео и у неке недозвољене радње…Говорило се да је имао велико богатство.

– Не знамо ништа о његовим пословима, а људи причају свашта – испричала нам је тада Илонка. – Живели су доста повучено, ни са ким се нису посебно дружили. Када су их пронашли, били су већ неколико дана мртви. Учитељици је било чудно што Бетина не долази у школу. Позван је Нелин отац, који је отишао до куће. Одмах је позвана и полиција. Када су наишли на Нандорово тело, нису дозволили њеном оцу да улази.

Иза породице Салма остало је велико богатство. Поред имања у Хоргошу, куће и окућнице на периферији, неколико хладњача и недовршене зграде у центру пограничног места, поседовали су и две велелепне куће у околини Сегедина, од којих је једна идентична оној у којој су убијени. Друга зграда се фиктивно водила на Нандоровог пријатеља, Мађара. Полиција је у кућама, где су затечена тела, пронашла око 13.500 евра. У Србији нису имали рачуне у банкама. За Мађарску се не зна.

Полиција је од првог тренутка сумњала да су најмање двојица злочинаца починила маскар. Претпоставља се и да се масакр догодио 24. јануара увече.

Новости