Амерички портал „Дејли бист“ пише о Тачију као шверцеру органа

Један од кандидата Републиканске странке за председничку номинацију у САД, Бен Карсон, пред изборе у Ајови, заједно са представницима свог тима састао се са Хашимом Тачијем, осумњиченим за трговину људским органима, пише амерички портал „Дејли бист“.

У чланку насловљеном „Састанак Карсоновог тима са наводним шверцером органа“, амерички портал преноси саопштење Карсоновог тима о састанку на коме је истакнут „посебан однос Косова и Ајове“, где је недавно отворен косовски конзултат.

Хашим Тачи

Хашим Тачи

„Дејли бист“ међу најбрже растућим сајтовима

„Дејли бист“ је амерички портал фокусиран на политику и поп културу који се 2010. године спојио у заједничку фирму са славним недељником „Њузвик“. Међутим, власник је 2013. године продао „Њузвик“.

„Дејли бист“ је један од најбрже растућих сајтова који се бави вестима и информацијама.

Са Тачијем се, како се наводи у саопштењу, састао и водећи човек Карсонове кампање, генерал Боб Диз, који је током своје војне каријере служио у снагама НАТО на Косову.

„У саопштењу је, међутим, пропуштено да се помене да је Тачи био наведен као шеф албанске групе која је шверцовала дрогу, оружје и људске органе кроз источну Европу, према истрази Савета Европе 2010. о организованом криминалу“, наводи амерички портал.

У тексту се подсећа на извештај британског Гардијана у коме је Тачи означен као шеф криминалне мреже на Косову.

На питање новинара упућено Карсоновом директору за комуникације Ларију Росу да ли су у кампањи знали за криминалне активности из Тачијеве прошлости, он је најпре рекао да „тим задужен за кампању није знао да је Тачи био члан Ослободилачке војске Косова“.

Рос је затим додао да и Карсонова животна прича „укључује искупљење од беса“ и да „прошлост појединца не мора да одређује и његову будућност“.

На питање да ли су људи из кампање конкретно знали за наводе о кријумчарењу људских органа, Рос је променио изјаву.

„Мој одговор је требало да гласи: Тим је знао да је Тачи пре него што је постао члан владе био члан Ослободилачке војске Косова“, написао је он у мејлу.

Тачи, који борави у САД, на Твитеру је објавио заједничку фотографију са америчким државним секретаром Џоном Керијем и написао да је „Косово благословено што има подршку САД“.

Према најновијој анкети међу бирачима у Де Мојну, Карсон се са 10 одсто подршке у Ајови налази иза Доналда Трампа, Теда Круза и Марка Рубија.

РТС