Панаотовић: Угледати се на БиХ, ријалитије емитовати од поноћи

Директор Kултурног центра Новог Сада Бојан Панаотовић затражио је данас од надлежних да се угледају на последњу одлуку власти БиХ када су у питању ријалити програми.
Он сматра да се сваки грађанин Србије који држи до себе, осећа посрамљен након агенцијских вести да су надлежни органи и регулаторна тела суседне БиХ ограничили емитовање ријалити програма на период између поноћи и 6х ујутро.

panaotovic

– Поставља се питање, какав простаклук, какво насиље и какве неподопштине треба да се десе у домаћим ријалитијима да би се наши надлежни органи одлучили да помере овај медијско-културни отпад у термине када деца спавају и када нису пред ТВ апаратима. Зар је могуће да је зарада уског круга богаташа важнија од менталног тровања читавих генерација? Шокантно је да народ који је изнедрио Теслу, Андрића, Марка Миљанова и Милутина Миланковића данас за звезде – узоре има змајеве, ајфонке, ферарије, дискреције и сличне? Није срамота уочити нешто квалитетно у комшијском дворишту и применити исту ствар у свом. Позивам надлежне органе и регулаторна тела да ако имају одређена ограничења, тешкоће и недоумице, једноставно препишу одлуке органа БиХ и изместе ријалитије у ситне ноћне сате барабар са порнографијом и вампирским филмовима где им је и место – каже Панаотовић.

Он додаје да је битно да се овакви програми изместе у термине када деца нису пред ТВ екранима.

„Полазећи од чињенице да на младима свет остаје и да су младе генерације те на којима ће почивати темељи нашег друштва, морамо направити темељни преокрет у образовној и културној политици и на пример вратити у орбиту Зорана Радмиловића и Милену Дравић и „Приче из Непричаве“, а целокупну ријалити треш културу гурнути на маргину. Учитељица и сељак из Непричаве су прототипи и социјални профили појединаца који могу да сачињавају здраво и успешно друштво. Форсирање и угледање на звезде ријалитија сигуран је пут у каљугу, патологију и хронично заостајање“, закључује директор KСНЦ.

Подсетимо, петицију за укидање или померање ријалити програма у касније сате потписало је више од 100.000 грађана. Потом се покренула шира расправа на ову тему, а у новембру је Регулаторно тело за електронске медије дало препоруку емитерима да ријалити програми могу да се емитују после 23х. Међутим, та препорука још није обавезујућа.

Аутор: 021.рс