Данас: Вучић жели да Иван Вејвода буде министар спољних послова у следећој Влади Србије

Потпредседник немачког Маршаловог фонда и директор Балканског фонда за демократију Иван Вејвода један је од најозбиљнијих кандидата за министра спољних послова, којег би садашњи премијер и лидер СНС волео да види у следећој Влади Србије, сазнаје Данас у дипломатским круговима. Самим тим, готово је извесно да уколико напредњаци буду формирали и следећу владу да Ивица Дачић неће задржати досадашњу позицију шефа дипломатије, био СПС и даље у владајућем тиму или не.

У кабинету премијера нису желели за Данас да потврде да је Вејвода један од кандидата за члана нове владе, а ни сам Вејвода није одговарао на питања нашег листа да ли је добио неку понуду од лидера напредњака. Премијер Вучић, иначе, пре годину дана навео је да би у свом тиму сарадника волео да види људе попут Ивана Вејводе и Соње Лихт, председнице Београдског фонда за политичку изузетност.

„Актуелна влада има историјску шансу да од Србије направи модерну земљу“, изјавио је крајем децембра 2014. године премијер Вучић и додао тада да је задовољан радом својих сарадника, али да очекује и да тај тим буде проширен људима који другачије мисле. Као пример је навео Лихтову или Вејводу, рекавши да је реч о људима који могу да допринесу побољшању имиџа Србије. Вејвода је, иначе, током 2002. и 2003. био саветник премијера Зорана Ђинђића и Зорана Живковић за спољне односе и европске интеграције, а претходно извршни директор Фонда за отворено друштво, па члан Политичког савета Г17 плус у време док је био невладина организација. Током деведесетих година Вејвода је био један од активних интелектуалаца демократског опозиционог покрета, те је био оснивач „Демократског форума“. И „Београдског круга“. Пред формирање актуелне владе у марту 2014. Вејвода је такође важио за кандидата за министра спољних послова, али је тада изјавио да ни са ким није разговарао о уласку у Немањину 11.

Лихт: Без понуде од Вучића

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, за коју је премијер такође рекао да би волео да је у његовом тиму, каже за Данас да није добила никакву понуду од премијера за функције у следећој влади. „Наравно да није“, кратко одговара Лихтова на питање нашег листа да ли је добила понуду за улазак у владу од Александра Вучића.

Данас