Дејан Џакула: Манипулација, убрзани курс

Вешто обучавани од стране обавештајних служби, са новим методама, успео је да победи и учитеља, старог кова.
Кад вам нека особа ствара осећај нелагодности и збуњености, кад вас психички исцрпљује јер вам истовремено даје најлепше комплименте и најгоре осуде, можда је реч о манипулатору.

a0dc8a7c-832b-4907-8de6-650ef1c66c82

Вратите се уназад и сетите се колико је заправо била агресивна и наметљива кампања Српске напредне странке 2014-те.Знали смо да кадар који управља том странком није довољно интелигентан, довитљив и искусан да осмисли кампању која представља школски пример агресивне манипулације масама.

Последњи пример успешне манипулације народом.
Отворена фабрика у Врању, која ради већ три године???
Дају страном инвеститору 9000€ за свако радно место, што је довољно за 4 године плата, и минималац од 180€. И тај потлачени народ ради и прави профит западном капиталисти 4 године од пара тих истих радника, и свих осталих пореских обвезника.Генијално, зар не?
Да су бар западне плате, не би био проблем. Проблем је што су на нивоу социјалне помоћи. За те паре, људи су само радили још у Камбоџи и Вијетнаму.

Према многим истраживањима, већина манипулатора је свесна своје моћи и утицаја на друге. Али сви нису свесни последица, често разорних психичких последица за све који их окружују. Кад су одсутни, манипулатори не могу ни замислити шта се све може рећи о њиховом парадоксалном деловању.
Они и не помишљају да би њихове примедбе, њихове лажи, изненадне промене понашања и мишљења могли донети толике последице. Није им ни на крај памети да због њих поједине особе пате од несанице, често плачу, превише су тескобне и болешљиве.
Због своје егоцентричности, тог снажног хендикепа, не могу себе замислити на месту других и схватити их. Често говоре једно, а раде нешто сасвим друго: „Никада у своме животу нисам ништа чинио због себе“ итд.
Делују као да верују у оно што говоре. Та потреба да о себи створе најпозитивнију могућу слику покреће их у њиховом деловању. Притом су сва средства допуштена. Да би били што уверљивији, први ће бранити моралне и социјалне принципе, служећи се притом афоризмима и разним цитатима, те етиком која им недостаје.
Чини се да су перверзни манипулатори свесни својих дела и њихових последица на околину.
Пар најбитнијих особина, ко их препозна у некоме, нека га се чува:
-Прихватио је улогу жртве да би га сви сажаљевали (преувеличава болест, живи у „тешком“ окружењу, преоптерећен је послом итд.).
-Не подноси критику и пориче оно што је очигледно.
-Прикривено прети или отворено уцењује.
-Манипулатор оспорава квалитете, способност и особност других: критикује, обезвређује и осуђује.
-Да би нас освојио, ласка нам, доноси нам поклоне или је изненада брижан према нама.
-Служи се моралним принципима других да би задовољио своје потребе (куртоазија, хуманизам, солидарност, антирасизам, „љубазност“, „великодушност“, итд.).

Аутор је члан председништва Српске Лиге