Игуман Сава: Косовска полиција говори неистине – реч је о вехабијама!

Појава наоружаних особа са исламистичком литературом у гепеку дефинитивно није обичан случај незаконитог поседовања оружја, саопштио је игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, и оценио „исхитреном” тврдњу косовске полиције да особе ухапшене у суботу испред тог манастира немају везе са тероризмом.

7999168db15f017ea7193df1a9828d2e

Реагујући на изјаву портпарола косовске полиције Бакија Келанија, који је изјавио да наоружана лица која су ухапшена испред манастира Високи Дечани немају везе са тероризмом, да је њихово возило виђено много даље, али је заустављено од стране полиције на улици, Јањић је у свом саопштењу нагласио да то – није тачно.

„Косовска полиција није зауставила возило. На снимку са безбедносних камера око манастира јасно се види да су исламисти сами зауставили возило пред манастиром и да је полиција тек после дошла, легитимисала их и извршила претрес”, навео је отац Сава.

Према његовим речима, изношењем непроверених чињеница ствара се утисак покушаја заташкавања случаја из непознатих разлога, што није на користи грађанима Косова, без обзира на њихово порекло јер, како је истакао, тероризам је опасност за све.

„Такође, тиме се нарушава већ пољуљано поверење наше Цркве у Косовску полицију у вези заштите објеката СПЦ који више нису под заштитом КФОР-а”, нагласио је Јањић.

Он је додао да је данас локалном шефу Косовске полиције, који је био на одсуству, показао видео снимке и навео да је жалосно да портпарол полиције Келани даје нетачне изјаве, а да се претходно није упознао са чињеницама. Јањић каже и да такође нико из полиције након инцидента није тражио увид у видео материјал.

„Искрено се надамо да ће полиција, у циљу транспарентности и професионалности свога рада, јавност упознати са свим детаљима овог случаја и да овај случај неће бити један од многих нерешивих случајева”, закључио је игуман манастира Високи Дечани.

Он је констатовао да у овом случају „засигурно” није реч о туристима и полиција треба да разјасни шта су они радили у близини манастира са оружјем.

„Будући да се инцидент десио испред манастира, ми смо и те како заинтересовани да се истина о овом догађају у потпуности објави. Исхитрена изјава да вехабије са оружјем у колима немају везе са тероризмом је увреда за здрав мозак и руши углед косовске полиције”, истиче Јањић.

Јањић је у недељу рекао Танјугу да су испред главне капије манастира Високи Дечани ухапшена четворица наоружаних исламиста.

Он је прецизирао да се ради о четворици косовских Албанаца из четири различита дела Косова – Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице, који су ухапшена у суботу око 21 сат испред главне капије манастира у белом „голфу” са регистарским таблицама Урошевца.

Отац Сава је додао да је у заједничкој акцији косовске полиције и КФОР-а, након легитимисања и претреса возила, откривено да су ухапшени поседовали „калашњиков” са три оквира муниције и пиштољ, а у возилу је нађена и литература исламистичке садржине.

Двојица од четворице ухапшених имали су браду и обријану косу, као и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабисте, навео је игуман Сава.

Косовска полиција је негирала је да је ухапсила четири особе испред главне капије манастира Високи Дечани због повезаности са тероризмом или било каквим покушајем напада на тај манастир, а косовски медији су писали да игуман Сава њихово хапшење користи „из пропагандних разлога”.

Портпарол полиције Баки Кељани рекао је да је полиција ухапсила четири особе због нелегалног поседовања оружја, преносе медији.

„Не можемо повезати ове људе ни са каквим нападом на манастир нити са теорирстичком групом”, навео је он.

Танјуг