Мирјана Милеуснић: КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА, кроз нова овлашћења,НОВА ПРЕДИЗБОРНА ЗАПОШЉАВАЊА

Последњи месец старе године обележен је Одлуком Владе о максималном броју запослених, наиме до краја 2016.године планирано је да у јавном сектору буде угашено око 35.000 радних места. Мере штедње преко леђа радника нису заобишле ни службенике МУП-а Србије, и то у ситуацији кад нам кроз државу дневно прође више хиљада избеглица, међу којима, чак потврђено од стране МУП-а један од осумњичених за терористички напад у Паризу, када нам деца у школама нису безбедна, бахати возачи јуре улицама, једном речју криминал на све стране а припадника полиције све мање.

Да скандалозним одлукама краја нема  доказује нам и најновији  Нацрт о изменама и допунама Закона о комуналној полицији који би Влада могла да усвоји. Од 23 града до сада је 21 град имао Комуналну полицију, новим изменама је предвиђено да и општине могу формирати Комуналну полицију, наравно ако имају могућности за то.Број комуналних полицајаца зависио је од броја становника града, међутим изменом ЗКП укида се и ограничење о броју ангажованих КП. Поред  упозорења, наређења, провере идентитета , за шта су до сада имали овлашћења, убудуће ће моћи прекршиоца моментално привести прекршајном  суду, као и проверавати идентитет лица која су се ту затекла и од њих тражити објашњења за евентуални прекршај, и то без обзира да ли су униформи или цивилу.

Да зажмуримо на трошкове обуке, стручна усавршавања, оспобљавања новозапослених, глуви  и неми не смемо остати на апсурдне приоритете  нарушавања безбедности грађана и имовине.

Колико је једна бакица која продаје јабуке на улици опаснија од мигранта који је с циљем кренуо у неку европску метрополу преко наше земље, а можда се чак и задржао у неким од ових градова где школовани полицајац остаје без посла?

38490komunalna-policija-pokrivalica

Елем, изборна је година, обећања страначким послушницима нису одржана, одређеним странкама опада рејтинг.  Грађани незадовољни, властодршци неспособни да им обезбеде бољи живот, знате онај „бољи Живот  крајем године“.

Некима претња отказом, другима обећање радним местом и моћи, које то место носи.

Не желимо да подцењујемо ничији рад, нити да занемарујемо чињеницу да су нам градови оскрнављени од стране хулигана и несавесних грађана. Такође, не можемо да не приметимо да се повећањем одређених овлашћења и запошљавањем пред изборе наставља низ брзоплетих и неефективних одлука које нарушавају достојанство и вређају интелигенцију поштеног човека.

Српска лига апелује на политичаре, државне функционере и остале моћнике, будите достојни функције коју Вам је народ поверио, својим примером покажите свест чувајте имовину, брините о чистоћи, одржавајте ред у саобраћају, а превасходноРЕАГУЈТЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА  ојачајте Војску Србије, повећајте број полицајаца, заштитите граћанина, а грађани ће следити Ваш пример и бринути о реду испред своје зграде, о јавним зградама, културним добрима, одржавати комунални ред.

Мирјана Милеуснић – члан председништва Српске лиге