ЕВРОПА ЈЕ УСТАЛА: Доста нам је миграната и исламизације? (ВИДЕО)

drezden-protesti-protiv-migranata

Хиљаде у хиљаде људи у више европских градова изашло је на протесте против ислама и имиграције у Европи, на иницијативу  покрета Пегида.

У исто време трају и контрамитинзи у знак подршке избеглицама, при чему долази и до сукоба. У Дрездену, „упоришту“ Пегиде, полиција је изнела процену од око 15.000 демонстраната.

Присталице Пегиде протествовале су и испред железничке станице у Бирмингему у Британији, а на истој локацији је у току и контрамитинг, преноси „Раша тудеј“.

Протести антимуслиманских и антиимиграционих група одржани су и у Француској, Пољској, Чешкој Републици и Холандији.

Око 500 демонстраната сукобило се са полицијом у центру француског лучког града Калеа.

Иако је протест био забрањен, они су се окупили, певајући француску и носећи француске заставе и транспаренте са натписима „Ово је наш дом“, преноси AФП.

Полиција је најпре упозорила демонстранте да се разиђу, а онда је испалила сузавац како би их растерала и ухапсила десетак особа.

pariz-protesti-protiv-migranata.jpg-

Уочи протеста, француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев позвао је у среду власти у Калеу да спрече све демонстранције „без обзира на то ко их организује“.

Он је рекао да забрана нарочито важи за „све групе које изазивају напетости, поделе и насиље“, те да ће она трајати колико год то буде потребно.

Хиљаде Чеха се данас окупило у Прагу, неки у знак противљења приливу избеглица, док су други изашли на улице у знак подршке мигрантима. Демонстранти су се међусобно сукобили, али их је полиција убрзо раздвојила, преноси AП.

Главни антиимиграциони скуп одржан је испред Председничке палате у Прагу, док су још две групе организовале слична окупљања у чешкој престоници и другом по величини граду Брну.

И у Aмстердаму су присталице Пегиде покушале да одрже свој први протест, при чему су се сукобиле са полицијом.

Трг у близини градске скупштине где је требало да буде одржан протест Пегиде морао је да буде затворен непосредно уочи почетка скупа, јер су полиција и експерти за експлозив испитивали оно што је полиција назвала „сумњивим пакетом“.

Само око 400 присталица Пегиде било је присутно на тргу, окружени великим бројем полицајаца и левичарских демонстраната који су узвикивали „Избеглице су добродошле, фашисти нису“.

Холандска полиција привела је неколико особа након што су полицајци на коњима интервенисали како би раздвојили две групе демонстраната.

Aнтиисламски настројена Пегида, која је настала средином 2014. године као покрет у Немачкој, а потом се проширила на Француску и друге европске земље, позвала је своје чланове и симпатизере широм Европе да се данас придруже протестним маршевима.

Пегида, чији је назив скраћеница за „Патриотски Европљани против исламизације Запада“, изразила је очекивање да ће демонстрације бити одржане у 14 европских земаља.

Протести широм континента уследили су након што су антимуслимански настројене групе у Европи 23. јануара потписале такозвану Прашку декларацију, којом су своје присталице позвале да 6. фебруара изађу на улице, наводи РТ.

Танјуг