Испред Владе Србије одржан протест задужених у швајцарским францима

Чланови Удружења банкарских корисника „Ефектива“ протестовали су данас у Београду захтевајући да се кредити у швајцарским францима конвертују у евро и најавили да ће решење тог проблема тражити од премијера Србије Александра Вучића.

Представник „Ефективе“ Бошко Церовић рекао је новинарима да ће чланови тог удружења упутити писмо премијеру Србије, јер како је додао, „капацитет функције коју обавља омогућава му да нешто уради“

kredit01

„Дајемо му осам дана и молимо га да да неки одговор“, казао је Церовић и додао да су кредити у швајцарским францима нанели велику неправду корисницима, док су банкама омогућили да остварују огроман профит.

Додао је да „Ефектива“ захтева да доношење Закона о конверзији кредита индексираних у швајцарским францима у евро, на дан када су кредити одобрени.

„Решење постоји и заживело је у Хрватској, Босни и Херцегоговини, као и у Црној Гори, где су кредити преведени у евро“, додао је он.

Додао је да у Србији 22.000 грађана отплаћује стамбене кредите у швајцарским францима и да постоји велики број таквих пољопривредних кредита.

„Дужник не може да врати кредит. Дужник долази у ситуацију да што више новца даје банци, све више повећава основни дуг“, казао је Церовић.

Према његовим речима, иако је пре четири месеца Влада Србије формирала радну групу која је „добила задатак да проблем реши трајно и системски, а не парцијално у интервалу од 15 дана“, то се није догодило.

Церовић је рекао да ће због „страшног“ финансијског исцрпљивања људи штрајк бити радикализован до „крајњих граница“ док проблем не буде решен.

„Људи ће временом бити истеривани из својих станова, јер више не могу да плаћају кредите“, рекао је он.

Председник Удружења банкарских корисника „Ефектива“ Дејан Гавриловић казао је да гувернерка Јоргованка Табаковић месецима говори да би конверзија кредита била неуставна.

„Упутио сам јој питање зашто би таква конверзија у Србији била неуставна, а није неуставна ни у Хрватској, ни у Босни и Херцеговини“, додао је Гавриловић.

На протесту испред зграде Владе у Београду окупљени су носили транспаренте са натписима „Стоп зеленашењу, хоћемо да живимо“, „Отимам од сиромашних и дајем богатим“, „Зашто је Србија црна рупа на мапи решених СНФ кредита“, „Политичари нека вам ваши пријатељи тајкуни – богаташи плате ванредне изборе, а не јадан и напаћен народ“, итд.

У Србији коисници кредита у францима имају тешкоће у отплати доспелих рата од средине јануара 2015. године, када је швајцарска валута нагло ојачала после укидања паритета франка према евру. Банкама у Србији је 2012. године забрањено да одобравају такве позајмице.

РТВ